{ "title": "Limon Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/limon-otu.jpg", "date": "21.01.2024 08:52:16", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Limon Otu: Buğdaygiller ailesinden olan bir ottur. Dünyada en fazla Lemon grass ve Citronella isimleri ile bilinir. 2-3 metreye kadar uzayabilen, leylak renkli olan çiçekler açan bir ağaçtır. İsmini limon kokulu olan yapraklarından alır. Organik asitler, uçucu yağ, citral, cineol, limonen, borneol gibi maddeler bulundurur. Ana yurdu Hindistan olan ve oldukça değerli bir bitki olan limon otu, Lemon grass, Asya mutfağında bahar ve tıbbi bir bitki şeklinde kullanılır. Akdeniz ülkeleri ve K. Amerika'da, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.

Tedavi yollarında kullanılmak üzere oluşturulur. Halk arasında limon nanesi limon otu şeklinde bilinen, literatürdeki ismi ise Melissa olan oğul otunun, stresten tutunda mide rahatsızlıklarına değin birden fazla hastalığın tedavisinde oldukça etkisinin bulunduğu ve kokusundan sebep rahatlatıcı özelliği olduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetikte de yaygın bir şeklide yararlanılır. Yararlanma yöntemleri, daha fazla Avrupa'da bilinir. Limon otunun yararları, öksürüğe ve solunum yollarının temizlenmesine de yararı bulunan limon otu, bütün bunların yanında da güzel bir peyzaj bitkisidir.

Limon otu olarak bilinmesinin nedeni, el ile temas edildiği zaman yapraklarının yoğun olan bir limon kokusu yaymasından dolayıdır. Sivrisinek ve pek çok haşereyi uzak tutan bu koku, bitkinin zararlıları da uzak tutma özelliğini ortaya koyar. Bitkiden oluşan ve bileşiminde sitral, jeranial, neral, nerol, limonen, linalol gibi maddeler yer alan yağ da ağrı kesici, iltihap giderici, spazm çözücü, balgam söktürücü, yüksek tansiyon düşürücü, sivrisinek uzaklaştırıcı etkiler bulundurur. İştahı açar, midenin rahatlamasını sağlar ve hazmı kolaylaştırır. Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Soğuk algınlığı, bronşit ve öksürükte oldukça yararlıdır. Adet düzenleyici etkileri bulunmaktadır. Sinirsel olan baş ağrısı, migren ve uykusuzluk şikâyetlerini düşürür. Depresyon rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan bitkisel bir antidepresandır. Spazmları gidermeye yardımcı olur. Kan şekerini düşürücü olan etkileri ile şeker hastaları için oldukça yararlıdır. Prostata iyi gelir. Limon otunun kullanılması, Limon yağı grip ve soğuk algınlığına karşı koruyan limon yağı, balla tatlandırılmış olan suya ikişer damla damlatılarak kullanılır. Bu karışımdan günde 3 kere gargara yapılır. Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı ve mide yanması için oldukça yararlıdır. Cilt temizlemede kullanılıp, masaj yapılır. Vücutta bulunup istenmeyen yağları temizler, sivilcelerin tedavisinde yardımcı olur.

Limon otu çayı, limon otu yaprakları ve tomurcukları madensel tuzlar bulundururlar. Bir tas kadar kaynamış olan suya, bir avuç melisa konulur, 10 dakika kadar yüz buhara tutulur, buharın ardından Melisa ile yapılmış olan yüz toniği ile yüz yıkanır. Tonik için bir su bardağı kaynar suya, bir çorba kaşığı Melisa konur üstü kapalı şekilde kısık ateşte 5 dakika ateşte bırakılarak, ateşten alınır, 20 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Tonik hazırlanmıştır. Bu bakımı yapmadan önce yüz iyi cins zeytinyağı ya da defne sabunu vasıtası ile köpürtülüp yüze masaj uygulanarak yıkanır. Bu formül her cins cilt için uygun olan ve etkin bir yoldur. İnce kırışıklıkları giderir yaşlanmanın önüne geçer.

Kurutulan yapraklarından yapılan bitkisel çay kullanılabilir. Limon otuna has ve Citral ismi verilen maddenin, kanserli hücrelerin miktarında azalma yaptığı neticesinde varılmıştır. Günde yalnızca 1 gram limon otundan, sıcak su ile karıştırılarak yapılan Limon otu çayının, insana yeterli oranda Citral maddesi sağladığı görülmüştür.
" } ] }