{ "title": "Küstüm Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/kustum-otuy.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:05", "author": "gülfer demir", "article": [ { "article": "Küstüm otu, baklagiller grubundan bir çalı bitkisidir. Bilimsel adı \"Mimosa Pudica\"dır. Halk arasında dokunma bana çiçeği olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Amerika'nın kuzeyi ve Orta Amerika'dır. Yani bu bitki tropikal iklimi sevmektedir, soğuk havaya hiç dayanıklı değildir. Ama tohumdan çok hızlı bir şekilde yetiştiği için bu durum büyük bir sorun teşkil etmez. Tohumları bir gün önceden ıslatılıp nemli, aydınlık ve sıcak bir yere ektiğimiz taktirde çok güzel fidanlar elde edebiliriz. Bu fidanlar yaz iklimi boyunca her gün sulamalıdır. Güzel bir bakım neticesinde boyları 5-7 metreye kadar uzayabilmektedir.

Küstüm otu normalde çalı bitkisidir. Bir ovada, dağda yetiştirmeye bırakırsak yerleri süpürecek şekilde büyür. Eğer evimizde büyütmek istiyorsak bir değnek yardımıyla sabitleme yapmamız gerekmektedir. Ömürleri ortalama 6-7 yıl kadardır. Soğuğa pek dayanıklı olmayan bu bitki yıllık ya da mevsimlik olarak yetiştirilmektedir. Mor-eflatun renkli çiçekleri vardır. Mayıs-haziran gibi açmaya başlar ekim ortasına kadar açmaya devam eder. Tropikal iklim şartları sağlandığı taktirde yaprakları her daim yeşil kalabilmektedir.

Bu bitki adını, dışında bulunan yapraklarına çok hafif bir dokunuşla bile çiçeklerini anında kapatmasından almaktadır. Adeta insana küsen bu bitki çocuklar için de eğlenceli bir duruma zemin hazırlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı çocuklara sorumluluk sahibi olmalarını öğretmek istiyorsak eğer küstüm otu yetiştirmeye teşvik edebiliriz. Çocuklar bunu bir görev değil de oyunmuş gibi hevesle yapabilir. Ama yine de yapraklarına çok sert dokunmaması için onu yumuşak bir dille uyarmak da pek de yanlış bir hareket olmayacaktır.
" } ] }