{ "title": "Kuş Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Kus-Otu-82.jpg", "date": "19.01.2024 08:08:10", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Kuş Otu: anayurdu Ön Asya ve Avrupadır. Kuş otu Türkiye'de bahçelerde yol kenarlarında duvar diplerinde görülmektedir. Kuş otunun boyu 5- 25 santime kadar ulaşabilir. Kuş otu otsu ve bir yıllık bir bitkidir. Kuş otunun gövdesi kahverengi renkte olup bir tarafı tüyler ile kaplıdır. Kırılgan yapılı ve çok dallı bitkidir. Kuş otunun yaprakları sulu ve etli, oval şeklinde görülür. Yaprakları gövde üzerinde karşılıklı olarak dizilir. Kuş otu ilkbahar aylarında ufak kırmızı, beyaz renkte yıldız şeklinde çiçek açmaya başlar ve kış ayları başına kadar devam eder. Kuş otu her türlü toprakta ve nemli ortamlarda yetişir. Kuş otu yeşilken toplanır ve gölgede kurutulur. Kuş otu döktüğü tohumlar sayesinde çoğalır. Kuş otunun toprak üzerinde kalan yeri tüketilir. Bu kısımlarında fosfor, potasyum, organik asitler ve C vitamini bulunmaktadır. Kuş otunun kokusu yoktur. Kuş otu pazarlarda satılır, çiğ olarak tüketilebilir ve gayet lezzetli bir tadı vardır. Kuş otu salatalarda, böreklerin içine koymada ve sebze yemeği olarak pişirilir.

Kuş Otu Faydaları: Kuş otu idrar söktürerek böbreklerin çalışmalarında faydalıdır. Kuş otunun balgam söktürmeye faydası vardır. Kuş otu bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlemede faydalıdır. Romatizmal ağrılarının hafiflemesinde de faydalıdır. Kuş otu basuru iyileştirmede faydalıdır. Rahatsız edici, kaşındırıcı egzama ve sedef hastalığının tedavisinde de kuş otu faydalıdır. Kuş otu cildi yumuşatır. Bayanların kanamalı hastalıklarında faydalıdır. Hastalıkların veya ameliyat sonrası iyileşme döneminde faydalıdır. Yaraların kapanmasında etkilidir.

Kuş Otu Nasıl Kullanılır: Kurutulmuş kuş otundan tatlı kaşığı ile iki kaşık alınır kaynatılmış bir bardak suyun üzerine dökülür. Beş dakika demlenmesi için beklenir. Bu tarif günde üç kere yapılarak içilir. Bayanların rahim hastalıklarında kuş otu ada çayı ile kaynatılarak bal ile tatlandırılarak kullanılır. Soğuk algınlığı hastalıklarında ise kantaron ile kaynatılır bal katarak içilir. Yaralar içinse az miktar suyun içerisinde kaynatılarak lapa yapılarak kullanılır. Kuş otu basur, kansızlık, boğaz iltihabı ve nekahet döneminde kaynatılarak, bal ile tatlandırılıp içilir. Bu karışım hastalıktan kolay kurtulmada etkilidir.

" } ] }