{ "title": "Koyun Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Koyun-Otu-39.jpg", "date": "19.01.2024 00:11:00", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Koyun Otu, gülgiller ailesinden olup ana vatanı İngiltere olan bir bitkidir. Ayrıca Kanada, ABD, Kuzey Avrupa ülkelerinde de yetişmektedir.

Ülkemizin de hemen hemen her yöresinde rahatlıkla yetişen bu bitki, koyu yeşil yapraklıdır ve uzun dalları üzerinde sarı çiçekleri vardır. Çalılık alanları, yol kenarlarını ve alkali toprağa sahip yerleri sever. Tohumları kalın olan bu bitki, filizlenebilmek için soğuk havaya ihtiyaç duyar. Koyun otunun meyveleri çengeli andırır ve tadı acımsıdır. Koyun otu aynı zamanda kızılyaprak, fıtık otu, kasık otu olarak da isimlendirilir. Çok eski zamanlardan beri bilinen ve kullanılan bir bitkidir. İçeriğindeki uçucu yağların zenginliği sebebiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Koyun Otu Faydaları Nelerdir?

Koyun otunun boğaz ağrısına ve ağız enfeksiyonuna iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra farenjit ve anjine de iyi gelmektedir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Koyun otu merhemi baldırda çıkan çıbanlar iyileştirir. Akciğer büyümesine şif olan koyun otu ayrıca kansızlık ve romatizmaya karşı da şifalı bir bitkidir. İshali keser. Mesane hastalıklarına karşı kullanılır. Yara iyileşmesini hızlandırdığı gibi kanamayı da durdurur. Aşırı âdet kanamalarını önler. Karaciğer ve dalak hastalıklarında etkilidir. Sesini çok kullanan kişiler koyun otu ile gargara yaptıkları zaman sesleri açılır. Koyun otu merhemi varise de iyi gelmektedir. Koyun otu ezilip lapa haline getirilerek ya da çayı hazırlanarak tüketilebilir. Koyun otu bitkisi uygun koşullarda kurutularak ağzı kapalı cam bir kavanozda loş ve serin bir ortamda 1 yıl saklanabilir.

Koyun Otu Zararları Nelerdir?

Bitki çaylarının çok uzun süre ve miktarda kullanılması uzmanlar tarafından önerilmemektedir bu sebeple koyun otu da diğer bitkilerde de olduğu gibi aşırı derecede tüketilmemelidir. Bilinen bir zararı olmamasına rağmen çok tüketilmesi bağırsak tembelliğine sebep olabilir.
" } ] }