{ "title": "Kenevir Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/kenevir-otu.jpg", "date": "19.01.2024 05:48:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kenevir otu, (Cannabis) cannabaceae familyasından olan tek yıllık bir bitkidir. 1-3 metrelik boyu ile dikey olarak büyüyen tüylü, belirli b, r seviyeden sonra çatallaşan bitki yabani olarak da yetişir. Karşılıklı yaprakları bir sonraki ile çapraz, koyu yeşil renkte ve uzun saplıdır. Bitkinin çiçekleri tepesinde ya da dallarının tepesinde yer alır. 3-6 mm uzunluğunda olan tohumları griye çalan esmer renkte, yeşilimsi esmer renkte olup, oldukça ince bir kabuğu bulunur.

Kenevir otunun uç kısımlarında reçine ve uçucu yağ olur. Özellikle tohumları yağ bakımından zengindir. Tohumlardan elde edilen yağı boya ve sabun sektöründe kullanılmaktadır. Bitkinin gövdesinin kabuk kısmından kendir ya da kenevir denilen lif elde edilmektedir. Bu lifler oldukça dayanıklı ve uzun olduğundan, halat, ip ve kaba dokuma üretiminde kullanılır. Eğer liflerde lignin maddesi bulunursa esnekliği azalır. Bunlar kaba dokumacılıkta kullanılır. Otun yaprakları tıp ve kozmetik sektöründe kullanılır. Tohumları da yağlı olduğundan yakıt üretiminde, besleyici özelliği olduğundan besin olarak kullanılır. Aynı zamanda kuşlar içinde iyi bir besindir. Ana vatanı Hindistan olan kenevir otu ülkemizde de çoğu yörede yetiştirilebilir. Ancak esrar üretiminde kullanıldığı için, yasal olarak üretiminin yapılması yasaklanmıştır.

Kenevir otu geçmişi oldukça eski olan bitkisel hammaddedir. Saplarındaki lifler dokuma, kumaş, iplik yapımı için, hamurlu kısmı da kâğıt yapımında kullanılır. En fzla ılıman yerlerde, tropik bölgelerde yetişir. Yağ ve lif yapımında cannabis sativa türü kullanılır. Esrar yapımı için kullanılan kenevir otu, dişi eşeyli olanıdır. Bunu yetiştirebilmek için, Tarım Bakanlığı izni olmalıdır. Erkek olanından esrar elde edilmez. Ancak bunların yetiştirilmesi için, izin alınması konusu kanunda yer almamaktadır. Ülkemizde en fazla Adana, Kastamonu, Kocaeli, Samsun, Sivas, Kayseri, İzmir, Antakya ve Kütahya illerinde yetiştirilir.

Kenevir otunun yasaklanması ilk olarak 1930 yılında ABD'de çıkarılan Marihuana Vergi Yasası ile başlamıştır. Bu tarihten sonra yasak tüm dünyaya yayılmıştır. Bu yasağın bilimsel dayanağından ziyade, ekonomik ve siyasi amaçlı olduğu düşünülür. Yetiştirilen 1 dönüm kenevir otu, yaklaşık 4 dönüm ağaçtan elde edilen kâğıt hamurunun elde edilmesini sağlar. Kenevir selüloz açısından çok zengindir. Bitkinin lifleri de petrol yan sanayi sentetik liflerinden önce tüm dünyada lif olarak kullanılırdı. Oldukça güçlü bir bitki olan kenevir yetişirken ilaçlamaya bile ihtiyaç duymaz. Bunun yetiştirilmesini yasaklayanların, bir anlamda petrol ve ilaç sektörüyle alakalı olduğu sanılmaktadır.

Aynı zamanda 1 dönüm ekili kenevir otu, ortalama 25 dönüm ormanın ürettiği oksijeni üretebilir, 4 dönüm ağaç kadar kâğıt çıkarabilir. Normalde bir ağaç ortalama 20-25 yılda yetişirken, sadece 4 ayda yetişen kenevir oldukça avantajlı sayılır. Bunlar bile kenevir otunun önemini anlamaya yardımcı olur. Kenevir otu 8 defa kâğıda dönüştürülebilir. Ağaç ise sadece 3 def kâğıda dönüştürülür. Aynı zamanda kenevirin su ihtiyacı daha azdır. Kenevir otu bitkiler arasında dişisi ve erkeği gözle ayırt edilebilen tek bitkidir.

Kenevir otunun kullanıldığı sektörler
Bunların dışında kenevir otu AIDS ve kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ile radyasyonun etkisini azaltmak için kullanılır. Ayrıca uykusuzluk, sara, kalp, artrit, psikoloji, astım ve omurga rahatsızlığı gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılır.
" } ] }