{ "title": "Keneotu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Keneotu-19.jpg", "date": "19.01.2024 02:43:32", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Keneotu; Keneotu tropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Kene otunun boyu tropikal iklimlerde on metreyi bulmaktadır. Keneotunun, Türkiye'de boyu 2-3 metreyi geçmez. Kene otunun anavatanı Hindistan ve Afrika'nın tropikal bölgeleridir. Kene otu Mısır. Cezayir. Fas ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde de yetişmektedir. Keneotu ülkemizde, Antalya, Adana, Diyarbakır, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmekte ya da kendiliğinden yol kenarlarında çıkmaktadır. Kene otu tohumunun çok eski zamanlardan beri kullanılan bir bitki olduğu bilinmektedir. Eski Mısırlılarda kene otu tohumunu kullanmıştır. Keneotu tohumu kene biçiminde üzeri parlak ve esmer lekeli taneler halindedir. Keneotu tohumuna dedemene, genegerçek otu, Hint yağı, kene tohumu, Hint çiçeği, Hırva gibi isimler verilmektedir. Keneotu Afrika kökenli bir bitkidir. Sıcak iklimleri sever ve bu bölgelerde görülür. Keneotu Hindistan'da yetişen bir yıllık otsu bir bitkidir. Kene otu ağaç ya da açık durumuna gelebilen bir bitkidir.

Keneotu İçeriği

Kene otunun tohumunda oleum ricini yani Hint yağı bulunmaktadır. Ayrıca ricin isimli zehirli bir toksalbümin, ricininin alkaloidi, E vitamini ve ricinoleik asit bulunmaktadır.

Keneotu Faydaları Nelerdir?

Keneyi andıran tohumları kene otunun tohumlarından elde edilen Hint yağı sanayide kayganlaştırıcı, hekimlikte ise iç sürücü olarak kullanılmaktadır. Yumuşatıcı olarak 2-10 gramı kullanılabilir. Orta derecede ishal için yirmi gram alınabilmektedir. Bağırsak röntgeni gibi radyolojik incelemeler için altmış gramı bütün bağırsağı temizler. Keneotunun etkisi kullandıktan beş saat sonra başlar ve sancısız bir şekilde gerçekleşir.

Keneotu Toksikolojik Etkisi

Keneotu zehirlenmeleri tohumların yanlışlıkla yenmesi veya müshil etkisi için kullanılması sonucunda meydana gelmektedir. 2-3 adet keneotu tohumu bir çocuğun, 10-20 adet keneotu tohumu yetişkin bir insanın ölümle sonuçlanan zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. Keneotu tohumdan elde edilen zehir son derece öldürücü ucuz ve kolayca bulunabilen ve üretebilen bir zehirdir. Kene otu tohumları duman ve püskürtme şeklinde da yayıyabilen bir zehirdir. Keneotu zehirlenmesinin herhangi bir tedavisi ya da ilaç yoktur. Keneotu tohumu özellikle kapalı ortamlarda çok etkilidir. Keneotu tohumu zehiri su ya da yiyeceklere katılarak, enjeksiyon ve havayolu dağıtılabilir. Kene otu tohumu zehrinin suya ya da yiyeceklere katılması günümüz ülkelerinde çok büyük bir kaygı nedenidir. Keneotu tohumu zehiri kitle imha silahı olarak kullanılabilecek çok güçlü bir zehirdir. Keneotu tohumunun zehirlenme belirtisi olarak, kusma, tansiyon düşüklüğü ve kanlı ishal görülebilmektedir.
" } ] }