{ "title": "Kazayağı Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/kazayagi-otu-2596.jpg", "date": "19.01.2024 22:23:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kazayağı otu, maydanozgiller familyasına ait, kahverengi, yeşil ya da kırmızı renkte bir ot türüdür. Şekil olarak maydanoza benzediği için maydanozla karıştırılabilen bir bitkidir. Kendiliğinden yetişme özelliği olan ot, özellikle Ege Bölgesinde bolca yetişmektedir. Besin kaynağı yönünden iyi bir kaynaktır. Dünya genelinde yüksek besin değerlerine sahip ve sağlık için yüksek faydaları olan otlar arasında yer almaktadır. Mevsiminde tüketimi yapılması gereken değerli bir ot olan kazayağı otu çoğu kişi tarafından tanınmamaktadır. Kazyak, gazyak ve deli maydanoz gibi isimlerle de bilinir. Yaprak kısmı uçucu yağlar bakımından zengin içeriktedir.

Kazayağı Otu Nerelerde Kullanılır?

Kazayağı otu insan sağlığına sağlamış olduğu faydalar sebebiyle farklı yöntemlerle kullanılabilir. Haşlama, kavurma gibi pişirme teknikleri kullanılarak tüketilebilir. Turşu yapımında ve böreklerde iç harç olarak tercih edilebilir. Yemek haricinde çay şeklinde de hazırlanabilir.

Kazayağı Otu Faydaları Nelerdir?
Kazayağı Otu Zararları Nelerdir?

Kazayağı otunun bilindik bir zararı ve yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat mide ve sindirim sistemi üzerinde etkili bir ot olduğundan ciddi rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Gebelik döneminde etkileri tam olarak bilinmediğinden bu dönemde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
" } ] }