{ "title": "Karnıyarık Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/karniyarik-otu-6112.jpg", "date": "21.01.2024 18:20:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karnıyarık otu, dünya genelinde pisilyum olarak bilinen sağlıklı bir ot çeşididir. Çalı şeklinde olan otun tohum kısmından yararlanılır. Yaprakları oval, dişli ve kısa saplıdır. Ortalama boyu 10-50 santim arasındadır. Tohumları renksiz ve yapı olarak kayık şeklindedir. Çok yıllık bir bitkidir. Dünya genelinde değişik bölgelerde sarı ya da siyah olmak üzere iki çeşitte yetişmektedir. İran ve Hindistan'da sarı rengi, Orta Doğu ve Akdeniz Bölgelerinde siyah rengi yetişir. Türkiye ve dünya genelinde alternatif tıpta faydalarından yararlanılır. Kalsiyum, C vitamini, proteinler, yağ asitleri, beta-karoten bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır?

Karnıyarık otu toz, kapsül ve granül olarak kullanılabilir. Kapsül şekli takviye olarak tercih edilebilir. Bir bardak suyla başlangıçta günde iki defa birer kapsül alınabilir. Zamanla miktar yavaş yavaş arttırılabilir. Günlük alınan kapsül miktarı altıyı geçmemelidir. Kapsülün aç karnına alınması tavsiye edilir. Karnıyarık otu kapsülü ilaç olarak değerlendirilmemelidir.

Toz şeklinde günde iki defa bir bardak kaynar suyun içine eklenerek içilebilir. Ayrıca maden suyu, kefir ve ayran gibi içeceklerle birlikte de alınabilir.

Detoks etkisi sebebiyle kullanımı yapılıyorsa ot farklı otlarla veya esansiyel yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.

6-12 yaş aralığındaki çocuklarda 1 şeker kaşığı 1 su bardağı suya eklenerek günde 2 defa verilebilir. Tercihe bağlı yemeklere de ilave edilebilir.

Karnıyarık Otu Faydaları Nelerdir?
Karnıyarık Otu Zararları Nelerdir?

Karnıyarık otu sağlık açısından ne kadar faydalı olsa da bazı durumlarda yan etkilerine maruz kalınabilir. Özellikle reflü, bağırsak hastalığı gibi problemi olan kişiler için kullanımı uygun değildir. Müshil etkisi bulunan karnıyarık otu bu etkisi bilinerek kullanılmalıdır. Uzun süre kullanımdan kaçınılmalıdır.

Gebelik dönemi ve emzirme döneminde kullanım için uygun değildir. Bebekler içinde kullanımdan kaçınılmalıdır. Alerjiye yatkın kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çok nadir olsa da mide bulantısı, kusma gibi yan etkilere yol açabilir. Farklı hastalıklar sebebiyle devamlı ilaç kullanan kişilerde kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabileceğinden ilaç kullanan kişilerin kullanmaması gerekir.
" } ] }