{ "title": "Karamuk", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/karamuk-2480.jpg", "date": "21.01.2024 02:15:09", "author": "Gizem Denizhan", "article": [ { "article": "
Karamuk bitkisi, ülkemizde de yaygın bir şekilde yetişen ve insan sağlığı üzerinde ciddi faydaları olan bir bitkidir. Görüntüsüne bakıldığında pek de yenilecek gibi durmayan bu bitki, Latincede \"Agrostemma\" olarak adlandırılmış ve dünyaca ünlü bir bitkidir. Bitkinin familyası ise Karanfilgillerdir. Karamuk bitkisi, insanlar tarafından yetiştirilen bir bitki değildir. Bu bitki, kendiliğinden bir çalı olarak yetişmektedir. Bu nedenle ancak dağlık bölgelerde bulabilirsiniz. Karamuk bitkisinin suya çok ihtiyacı yoktur. Öyle ki sadece yıllık olarak yağan birkaç yağmur bile bu bitki için yeterli olacaktır. Bu bitkinin başta meyvesi olmak üzere kökleri tazeyken, yaprağı ise yeni açtığında tüketilebilmektedir. Kimi insanlar çay yaparak tüketse bile genellikle bitkinin meyvesi direk olgunlaştıktan sonra da yenilebilmektedir.

Karamuk bitkisi, şifa amacı ile kullanılacaksa kök ve kabuk kısımları daha çok kullanılmaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak yetişmesi nedeni ile gerek bazı tepelerde gerekse aktarların birçoğunda karamuk bulmanız mümkündür. Kuruduktan sonra sertleşeceği için isterseniz tazeyken de tüketebilirsiniz.

Karamuk Bitkisinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Karamuk bitkisi yaklaşık olarak yerden 100 cm'ye kadar yükseğe kadar uzayan bir bitkidir. Meyvelerinin rengi ilk oluştuğunda beyazdır. Orta olgunluğa ulaştığında morararak mavi rengini alır. Tam olduğunda ise siyah olmuş olur. Tüketilirken koyu kırmızı suyunun olduğunu görebilirsiniz. Ağacın üzeri küçük tüylerle kaplıdır. Oluşurken çiçeklerine bakılırsa morumsu ve pembe olmak üzere renkler görülebilir.

Karamuk Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Karamuk Bitkisi Nasıl Kullanılmaktadır?

Karamuk bitkisi ile ülkemizde Sivas ilinde tatlı yapılmaktadır. Tatlının ismi ise \"Garaaş\" olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra karamuk bitkisi ile çeşitli şuruplar, meyve suları ve hoşafları yapılmaktadır. Tadı ekşi olduğu için farklı farklı şekillerde tüketilmektedir. İstenirse dalından koparıldığı gibi de yenilebilmektedir. Bazı bölgelerde karamuk bitkisini pilavlara ve çorbalar da C vitamini vermesi açısından eklerler. Ancak çok yaygın olmadığı için bilinmemektedir.

Karamuk Bitkisinin Zararı Var mıdır?

Karamuk bitkisinin en büyük zararı, aşırı tüketilmesi durumunda ishal sorunlarını ortaya çıkarmasıdır. Bunun yanı sıra karamuk bitkisinin tohumunun zehirli olmasıdır. Bu nedenle tohumunu tüketmekten kaçınmanız tavsiye edilmektedir.
" } ] }