{ "title": "Karamba Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Karamba-Otu-13.jpg", "date": "19.01.2024 17:31:07", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Karamba Otu; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Karamba otu geniş yapraklı bir bitkidir. Karamba otu hayvanlara taze ot olarak verilebildiği gibi silaj ve kuru ot olarak da verilebilmektedir. Karamba otunun enerji ve protein değeri çok yüksektir. Karamba otu Akdeniz ve Ege Bölgesinde ağustos ayının sonlarından, Ocak ayının sonlarına kadar ekimi yapılabilmektedir. Karamba otu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ise 15 Ağustostan, Ekim sonuna kadar dikimi yapılabilir. Karamba otunun Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ağustos ayı sonundan, kasım ayı sonlarına kadar dikimi yapılabilmektedir. Karamba otu kar yağışının ve soğuğun fazla olduğu yerlerde ilkbaharda dikimi yapılabilen bir bitkidir. Karamba otunun dikim derinliği 1,5-2 santimetre olmalıdır. Karamba otunun tohumlarının dikimi 10-17,5 santimetre aralıklarla serpme şeklinde yapılmalıdır.

Karamba Otu Gübrelenmesi

Karamba otunun ekme işlemi yapılmadan önce tohum yatağına 15 kilogram, ilk çıkıştan itibaren on beş gün sonra on, yirmi kilogram amonyum nitrat gübresi verilmelidir. Çok soğuk olan, don görülen bölgelerde Ekim ve Kasım ayından sonra gübreleme tavsiye edilmemektedir. Karamba otunun her biçilmesinden sonra on beş, yirmi kilogram amonyum nitrat ile gübrelenmesi yapılmalıdır. Gübreleme işlemi biçimlerin yapılmasından sonra otların toparlanmasını takiben hemen yapılabilir. Gübreleme işlemi yapıldığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir. Karamba otunun ekiminden önce tarlaya hayvan gübresi uygulanırsa verim daha da yüksek olacaktır. Yoğun bir şekilde hayvan gübresi uygulanıyorsa hazır gübre hiç kullanılmayabilir. Hazır gübreleme işlemi uygulanmış tarlalara on günü geçirmeden hayvanlar kesinlikle bırakılmamalı ve karamba otu hayvanlara verilmemelidir. Hazır gübre uygulandıktan sonra on gün içerisinde bitkinin özsuyuna geçen gübre hayvanlara zarar verir ve zehirlenmelerine sebep olabilir. Karamba otuna gübre atıldıktan on gün sonra hayvanlara verilmelidir.

Karamba Otu Sulanması

Karamba otu sonbaharda yağışlı aylarda dikimi yapıldığı sürece çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağışlar yeterlidir. Ekim yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde çimlenme gerçekleşir. Yağışın fazla olmadığı ya da az olduğu aylarda ise çimlenme için toprağın nem oranını sağlayacak şekilde sulamasının yapılması gerekmektedir. Karamba otunun ekiminden sonra iki, üç hafta içerisinde az miktarda da olsa sıkça sulamak gerekmektedir. Karamba otu altı ile oyuz iki santigrat derece yetişebilen bir bitkidir. Dona karşı dayanıklıdır. Karamba otu için en uygun sıcaklık on sekiz, yirmi dört santigrat derece arasıdır. Karamba otu uygun sıcaklıkta ekilmesinden otuz beş gün sonra ilk biçme yapılabilmektedir. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda her yirmi günde bir düzenli olarak biçilebilir. Karamba otunun sindirimi çok kolaydır. Bundan dolayı günde yüz elli kilograma kadar karamba otu büyükbaş hayvanlar tarafından tüketilebilir. Besin değerinin yüksek olması ve kuru madde oranının yüksek olması nedeniyle besi hayvanlarında yüksek besi artışı sağlamaktadır.

Karamba Otu Hasatı

Karamba otunun hasadı bitki boyu yüksekliği 30-40 santimetre arasında yapılmalıdır. Karamba otu toprak seviyesinden altı santimetre yukarıdayken biçilmelidir. Orak veya tırpanla biçilebilir. Dikim alanı çok büyükse çayır biçme makinaları, ot silaj makinaları ile biçimi yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlar içinse otlatmak daha uygundur. Hayvanların otlatılması 25-30 santimetre arasında yapılmalıdır.
" } ] }