{ "title": "Kapari Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Kapari-Otu-74.jpg", "date": "19.01.2024 20:15:38", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kapari Otu, bir diğer adıyla geber otu, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde yetişir. Kapari, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyür ve dikenli bitkidir. Kapari selüloz, potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Çiçek tomurcuklarında oldukça fazla a vitamin ve protein vardır.

Kapari otu: Gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde faydalanılan kapari, salamura halinde ihraç edilir. Konserve kapari; salata, turşu, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketilir. Tomurcuklarıyla bir kavanozda tuzlu suda üç ay bekletilip, içine 1/1 oranında sirke konur ve on gün sonra tüketilir. Kapari oldukça yararlı bir bitki olması ve ülkemizde yetişmesi nedeniyle Türkiye'ye döviz getiren bir bitkidir. İspanya tomurcukları sayesinde senelik 20 milyar dolar kazandıkları kapariyi milli bitki ilan etmişlerdir.

Kapari, dört asır önce Evliya Çelebi'nin de keşfettiği bir bitkidir. Evliya Çelebi, kitaplarında kapariden söz etmekten kendini alamamıştır. Akdeniz ülkelerinde, geçmişten günümüze kadar gıdalarda ve ilaçlarda tedavi maksatlı olarak kullanılmasının yanında, kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır.

Kapari otunun bezelye büyüklüğünde tomurcukları vardır. Bu tomurcuklar; protein, mineral ve vitamin yönünden oldukça zengindir. Kaparinin tomurcukları dışında, toplum arasında“karpuzcuk” şeklinde adlandırılan meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkeden geçirilip, tüketilmektedir. Kaparinin tomurcukları, uçları yani tüm bölümleri epeyce faydalıdır. Dal uçları ve tomurcukları çoğunlukla gıda sektöründe; kökleri, sert olan dalları ve meyveleri de kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.

Uluslararası Kanser Enstitüsünün yaptığı araştırmalar, kapariyi; antitümör aktivitesi sağlayan“ekstrakt”ın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasına almıştır.

Kapari Otu Faydaları Nelerdir?
Kapari otu nasıl kullanılır: Kapari otunun faydaları saymakla bitmez, lakin dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Kapari otu faydalı olduğu kadar, zararlı bir bitkidir, zehirleyici olabilir. Bu nedenle mutlaka işlenmiş kapari ya da tablet halinde satılan kaparileri tüketmek gerekmektedir. Toplanır toplanmaz tüketilirse, zehirleyebilir. İlk önce gölgede kurutularak zehri alınmalıdır. Kapari özellikle çiçeklerinin tohumları açmadan toplanır ve ilaç yapımı için tedavi amaçlı kullanılır. Meyveleri ve yaprakları da kullanılır. Turşusu yapılabilir, salatalarda ve özellikle balık tarifleri için oldukça lezzetli bir bitkidir.
" } ] }