{ "title": "Kaldirik Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/kaldirik-otu.jpg", "date": "20.01.2024 22:43:23", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kaldirik Otu, Çoğunlukla kaldirik adıyla bilinir. Bu otun hangi vakitten bu yana kullanıldığına dair herhangi bir net olan bilgi bulunmamaktadır. Kaldirik otu farklı yörelerde değişik biçimlerde adlandırılır. Kaldırak, sığırdili, ıspıt ve holdan otu biçimde isimlendirilmiştir. Birden fazla probleme yararı olduğu bilinen bu ot halk arasında insanın öz güvenini yükseltici, cesur olmasını sağlayan ot olarak bilinir. Buradan hareketle tarih sahnesinde, savaşa gidecek olan askerlerin cesaretlerini yükseltmek üzere sembolik olarak farklı kıyafetleri ve üzengilerine bu otun temas ettirildiği rivayet edilmektedir. Farklı bilim insanlarınca yapılan incelemelere göre kaldirik otu, böbrek üstü bezleri üstünde etkili olduğundan dolayı yiyen insanlarda bir rahatlama durumu hissetdirmektedir.

İçerisinde barındırdığı farklı mineral tuzlar, potasyum ve kalsiyumdan sebep tuz bulunmayan diyetlerde oldukça fazla yenilmektedir. Kaldirik, yaz mevsiminin başlangıcı ile sonu arasında çiçeklerini vermeye başlar. Çoğunlukla nemli olan iklim ve bölgelerde oluşur. Yerden olan yüksekliği 10 ve 65 santim arasında bulunup sert tüyümsü uzantıları bulunmaktadır. Yaprakları, biçim itibari ile oval olmakla beraber çiçeklerinin uzunluğu ile bilinir. Ülkemizde Marmara, Karadeniz Bölgesi'nin kuzeyi ve Batı Anadolu Bölgesi'nde oluşur.

Kaldirik otunun yararları, Sıkıntıları geçirebilir. Vücudun kırgın olduğu zamanlarda ter atma maksadı ile kullanılır. Farklı idrar yolları hastalıklarında idrar söktürmede kullanılır. Balgamdan sebep bir tıkanıklığınız bulunuyorsa, kaldirik otunun yararlarını görürsünüz. Solunum yolları ve özellikle boğaz çevresinde olan ağrılarda kullanılır. Öksürüklerin tedavisinde yardımcı bir şekilde kullanılır. Rahatlama oluşturduğundan dolayı yan etkisi olmayan bir antidepresan görevi görür.

Kullanılması, diyetlerde özellikle tansiyon hastaları tarafından yapılan tuzsuz diyetlerin vazgeçilmez olanlarındandır. Mineral tuzları bulunan yaprakları diyetlere konulur. Yemeklerde, çiçek bölümlerinin garnitür niyetiyle kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle kırsal olan bölgelerde tavada kavrularak kullanılmaktadır. Ayrıca küçük parçalar şeklinde ayırarak çocuğunuza vereceğiniz peynirli sandviçlerde ve salatalarınızda rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Süslemede, saksılarda veya farklı bölgelerde büyüttüğünüz bitkilerin etrafına kaldirik dikilmesi, diğer bitkilerinizin daha hızlı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

" } ] }