{ "title": "Horoz İbiği", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/horoz-ibigi-1501.jpg", "date": "19.01.2024 01:04:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Horoz ibiği, kendine özgü bir yapıya, canlı kırmızı bir renge sahiptir, sağlığa faydaları da olan süs bitkisi bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir. 20-50 santim arasında boylanabilen bitkinin bazı türleri 90 santime kadar ulaşabilmektedir. Alevi andıran görüntüsüyle farklılık yaratan bitkinin ana vatanı Hindistan'dır. Binlerce çeşide sahip olan bitki farklı renk, desen ve kokuya sahiptir. Horoz ibiği Türkiye'de yeni yeni boy gösterse de başka ülkelerde uzun yıllardır bilinmektedir.

Horoz İbiği Çiçeği

Horoz ibiği çiçeği küçük bir saksıya ekilebileceği gibi büyük bir saksı içine toplu da ekilebilir. Toplu ekildiğinde görüntü olarak daha hoş bir görüntü yakalanabilir. Dar alanlarda kullanılacaksa uzun bir saksı tercih edilerek toplu dikim yapılabilir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak saksının erinliğinin en az 15-20 santim olması gerekir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak toprağın nitrojen bakımından zengin içeriğe sahip olması gerekir. Saksıya dikilecek tohumlar birbirinden en az 5 santim aralıkta olmalıdır. Tohumlar 2-3 santim derinlik yeterli olur. Saksıya toprak yerleştirildikten sonra sulanır ve parmak uçlarıyla 2-3 santimlik delikler açılıp tohumlar bu deliklere bırakılır. Üzerleri tekrar toprakla kapatılır. Tohumlarda filizlenme olana kadar evde bakılabilir. Filizlenme olana kadar toprağın her gün dikkatli bir şekilde sulanması gerekir. Güneş ışığını seven çiçek bol güneşli bir yerde tutulduğunda daha çabuk canlanır. Soğuğa karşı oldukça dayanıksız olan çiçek eğer rüzgâr alırsa istenilen şekilde büyümez. Nemli toprağı seven çiçek günlük ancak toprağı nemlendirecek kadar su ile sulanmalıdır. Eğer su fazla verilirse çiçekte hastalıkla oluşabilir. Horoz ibiği çiçeği çoğaltılmak isteniyorsa kendinden alınan tohumlar kullanılabilir. Üzerinde oluşan tohumlar toplanıp tekrar dikim yapılabilir.

Horoz İbiği Faydaları Nelerdir?
Horoz İbiği Nasıl Kullanılır?

Horoz ibiği birçok şekilde kullanılabilir. Tohumları bir tülbent yardımıyla soğuk su altında hafif hareketlerle yıkanmalıdır. Tohumlar fırın ya da buhar yöntemiyle pişirilebilir. Yapraklar haşlanarak ya da kızartılarak tüketilebilir. Çorbalarda un gibi kıvamı arttırmak için kullanılabilir. Tohumlar tavada kızartıldığında tıpkı mısır gibi patlatılabilir. Patlatılmış tohumlar çorbalarda e salatalarda kıtır ekmeğe alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca balık ve et yemekleri yanında servis edilebilir. Un haline getirilerek hamur işlerinde kullanmak tercih edilebilir. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilebilir.

Horoz İbiği Zararları Nelerdir?

Horoz ibiği yüzyıllardır birçok hastalığa karşı fayda sağlamak ve yemek olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler;
" } ] }