{ "title": "Hindiba Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Hindiba-Otu-32.jpg", "date": "19.01.2024 06:00:25", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Hindiba Otu, papatyagiller familyasında sebze olarak tüketilen bir yıllık bitki türüdür. Kökeni Endonezya ve Mısır olarak bilinmektedir. Hindiba otunun yüksekliği 50-100 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Yaprakları parçalı ve açık mavi çiçekler açmakta, yaprakları toplanarak salata veya sıcak yemek olarak tüketilir. Hindiba otu Türkiye'de yaygın olarak yabani olarak yetişmekte ve yaprakları toplanarak şifalı sebze, ot olarak tüketilir. Bu tüketilen yapraklar Hindiba ve Radika olarak bilinir.

Hindiba Otu Nerelerde Yetişir: Hindiba otu ılıman iklimi olan bölgelerde kolaylıkla yetişir. Sıcak, kumlu, nemli topraklarda yetişmesi iyi olan bir bitki türüdür, toprak üzerinde uzayan yapraklara sahiptir. Açık alanlarda bol miktarda yetişmekte, cinsine göre değişik renklerde mor, sarı, mavi, lila çiçekler açar, bu ota bazı yörelerde yaban marulu denilir. Bu bitkinin faydaları saymakla bitmez yemek olarak, çay olarak, salata olarak tüketilir.

Hindiba otu Nasıl Tüketilir: bu bitkinin yaprakları ve yaprak sapları, çiçek sapları toplanır salatalarda kullanılır. Hindiba otu Türkiye'de çoğunlukla salata olarak kullanılmakta, diğer ülkelerde, yurt dışında ise kahve olarak tüketilen bir bitkidir. Bu bitkiyi eski zamanlarda Fransa'da Napolyon zamanında kahve niyetine kullanmak oldukça yaygın olduğu bilinir. Hindiba otunun köklerini kahve olarak, yapraklarını salata ve yemek olarak kullanılır. Bitki köklerinde yapılan kahve uyku açıcı, sinir sistemini uyarıcı bir bitki olduğu için kahve yerine tüketilmesi mümkündür.

Hindiba Otunun Faydaları: 2008 yılında yapılan araştırmalara göre karahindiba otunun yaprağı özü prostat kanseri ve göğüs kanseri hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ve yayılımını durdurduğunu keşfedilmiştir. İçeriğinde A, B, C, D vitaminleri bulunması vücut sağlığı için çok faydalı olduğunu bu saydığımız hastalıklardan korunmak için doktorlar tarafında tavsiye edilen bir bitkidir.

Hindiba otunun en bilinen etkili özelliği karaciğer üzerinde olan etkisidir. Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler mutlaka bu bitkiyi tüketmeye özen göstermeli, karaciğerin hastalıklardan korunması ve kuvvetlenmesi için mutlaka tüketilmelidir. Bitki kanın temizlenmesine yardımcı olur karaciğerin mikroplardan ve toksinlerden arınmasını sağlar. Ateş düşürücü, halsizliği yok edici, direnç artırıcı, kuvvet verici, ayrıca safra kesesi hastalığında korunmak için bu şifalı bitkiden yararlanmalıdır.

Hindiba otu sindirim sistemini çalıştırır ve hazmı kolaylaştırır, Mide rahatsızlığını geçirir, iştahı açar. Romatizmaya bağlı kemik ağrılarının geçmesini sağlar, romatizma için ilkbaharda yaprakları toplanılır ve kullanılır. Romatizma için düzenli bir şekilde kullanıldığında kemiklerin hareketi rahatlar ve ağrılar diner. Cilt için çok faydası vardır yaşlanma etkisini azaltır, kırışıklıkların oluşmasını önler. Vücutta çıkan egzama gibi birçok cilt hastalığına, deri kaşıntıları na iyi geldiği bilinmektedir. Ciltte oluşan akneler veya sivilceler içinde faydası vardır, bu bitkinin suyu sıkılarak sürüldüğünde kısa zamanda iyileştirir. Hindiba otunun suyunu saçlara uygulandığında saç dipleri kuvvetlenir dökülmeyi önler.

Sindirim sistemini düzenleyici etkisi ile hazmı kolaylaştırır, bağırsakları yumuşatır, kabızlığı önler, gaz ve idrarı söktürür.

Kısaca hindiba otu ile birçok sağlık şikâyetlerin de kurtulur, rahat bir nefes alabilirsiniz.
" } ] }