{ "title": "Hardal Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/hardal-otu.jpg", "date": "20.01.2024 05:37:16", "author": "güner gültekin", "article": [ { "article": "
Hardal Otu: Hardal, günümüzde birçok kişi tarafından gıdalarda kullanılır. Uzun yıllar öncesinden bugüne kadar gelmiştir. Sağlık açısından da önemi büyüktür. Taze iken yaprakları mükemmel bir yemek ve özellikle salata malzemesi olarak kullanılır.

Acımsı tadından dolayı yemeği yapılmadan önce kaynatılıp süzülmesi önerilir. Üzerine limon ve saf zeytinyağı çok yakışır. Hardal otu hazımsızlık ve kabızlık problemlerine iyi gelmektedir. Bir buçuk iki metre boyunda, saplı yapraklı, sarı çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Hardal otunun Anadolu, Avrupa ve İran da kültürü yapılır. Genelde yapraklarından ziyade, tohumları ve yağlarından faydalanır.

Hardal otu, modern tıpta da kullanılan bir bitkidir. Yakı, lapa veya banyo halinde Romatizma ve bronşitte mevzii tahriş için kullanılır. Siyah ve beyaz hardal otu olmak üzere iki çeşittir. Siyah hardal tohumu kabızlık ve hazımsızlığı önlemektedir. Bronşit ve zatürre hastalıklarına da iyi gelir.

Beyaz hardal otu, Akdeniz çevresinde yetişmektedir. Orta Avrupa ve Kuzey Amerika da kültürü yapılmaktadır.

Hardal otunun tohumlarından çay yapılmaktadır. Bu çayın iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Mikrop öldürücü enfeksiyon önleyici özelliğe sahiptir. Sadece yemeklerde ve sofralarda sos olarak kullanmak dışında, eczacılıkta da sıkça kullanılmaktadır.
" } ] }