{ "title": "Güz Çiğdemi Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/guz-cigdemi-otu-7695.jpg", "date": "18.01.2024 23:24:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Güz çiğdemi otu, zambakgiller familyasına ait, halk arasında acı çiğdem ve sonbahar çiğdemi olarak da bilinen zehirli bir ottur. Daha çok bahçelerde, parklarda süs amaçlı yetiştirilmektedir. Sulak çayırlarda ve su kenarlarında kendiliğinden yetişir. Bilinçli kullanıldığı takdirde romatizma gibi birçok rahatsızlığa karşı faydalıdır. Çiğdem çiçeğine çok benzediği için fazlaca karıştırılır. Çiğdem çiçeği yenme özelliğine sahiptir. Güz çiğdemi çiğdem çiçeği ile karıştırılarak özellikle çocuklar tarafından yendiğinde ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Boyu 25- 30 santim arasındadır. Çiğdem türleri daha çok ilkbaharda çiçek açar. Ancak güz çiğdemi sonbahar da çiçek açar. Yaprak kısmı diğer çiğdem türlerinden farklıdır. Lale yaprağına benzer bir görünümde olur.

Güz çiğdemi otundan kolşisin adlı şifalı bir madde elde edilir. Bu madde tıpta romatizma hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanılır. Yine bu şifalı madde gut hastalığı ve Ailevi Akdeniz Ateşi tedavisinde de kullanılmaktadır. Ailevi Akdeniz ateşinde yaşanan atakları ve hastalık sebebiyle oluşabilecek komplikasyonları önleyici etkisi vardır. Kolşisin adlı madde kalp sağlığı üzerinde de etkilidir.

Güz Çiğdemi Otu Faydaları Nelerdir?
Güz Çiğdemi Otu Nasıl Kullanılır?

Güz çiğdemi otu iki farklı yöntemle kullanılabilir. Birinci yöntem kök kısmını haşlayıp lapa yaparak haricen kullanmak ikinci yöntem ise yaprak ve çiçeklerinin suyunu içmektir.

Ayrıca romatizma ağrıları için 1 tutam güz çiğdemi otu üzerine 3 diş sarımsak eklenip havanda ezilir. Elde edilen su temiz bir tülbente emdirilir. Tülbent romatizma sebebiyle ağrıyan bölgeye sarılır. İşlem birkaç gün tekrarlandığında ağrılar hafifleyebilir.

Güz Çiğdemi Otu Zararları Nelerdir?

Güz çiğdemi otu zehirli özellikte bir ottur. Bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle kullanımı mutlaka bir doktor kontrolü altında yapılmalıdır.
" } ] }