{ "title": "Geven Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/geven-otu.jpg", "date": "19.01.2024 12:58:42", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Geven otu, baklagiller ailesinden olup, ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıpta ve alternatif tedavide de birçok hastalığa çare olmuştur. Geven otunun boyu yaklaşık 1 metreyi bulmakta, dikenli ve dalları olan çalı bitkisidir. Yapraklarının ucunda diken bulunmakta ve çiçekler yaprağın göbeğinde açmaktadır. Meyvesi kapsül şeklinde olup, dalları dikenli ve tüylü bir bitkidir.

Geven otunun kök ve gövdelerinde, çok güçlü bir yapışkan bir madde bulunmaktadır. Bu yapışkan maddeyi, bunun için üretilmiş özel bir aletle, gövdesi yarılarak içinden alınır. Bu madde ilk önce kurutulur, yoğunlaşır ve giderek açık sarımsı renk alarak kimyasal işlemlerden sonra, çok güçlü yapıştırıcı madde elde edilir. Bu yapışkan madde, dünya genelinde kullanılıp ve çok değerlidir ve büyük piyasa içinde bulunur. Özellikle farmakologlar için özel olan bu madde, ülkemizde doğada kolaylıkla bulunur ve farmakologların kullanımına verilir.

Geven yapışkan kısmının çoğunu, bassorin asidi, daha az kısmı ise arobin asidi oluşturur. Tıp alanında geven yapışkan maddesi birçok ilaç sanayi maddesinin içinde kullanılıp, yapışkan görevi görmektedir. Geven aynı zamanda öksürüğe iyi gelmekte ve çok etkili balgam söktürücüdür. Geven bitkisi tekstil, deri sanayi, otomotiv koltuk sanayinde de etkin şekilde kullanılır. Özellikle son 20 yılda Azerbaycan'da geven bitkisi türleri çoğalmış ve kalp ve damar hastalıkları tedavisinde etkin şekilde kullanılmıştır. Geven bitkisin kalp ve damar hastalıklarında kullanılmak üzere, yaprak ve gövdelerinden pişirme ve demleme ile kullanılıp suyu ve çayı kullanılmaktadır.

Gevenin kullanım alanlarından bir diğeri de toprağın üste kalan kısmı Orta ve Doğu Anadolu'da yakacak olarak kullanmakta diğer bir taraftan da hayvan yemi olarak piyasada çokça kullanılır. Gevenin her bir türü işlem yapmaya gerek kalmadan hayvanlara yem olarak verilir. Yem olarak kullanılması için geven otu ilk önce, harlı bir ateşte dikenleri yakılır, sonra ezilir, doğranır ve bir gece önceden tuzlu su ile ıslatıp yumuşak olunca hayvanlara yem olarak verilir.

Geven otunun insan sağlığına faydaları bakacak olursak;
Geven otu kullanırken, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husu bulunmaktadır. Geven otunun bir özelliği, vücut ateşini yükseltmektedir. Kullanırken bu duruma dikkat etmek gerekir. Geven otunu, kendimiz toplamak yerine, sadece aktarlardan temin etmek çok güvenli olacaktır. Çünkü geven otunun bazı türlerinde zehir bulunmaktadır.
" } ] }