{ "title": "Gebre Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Gebre-Otu-45.JPG", "date": "21.01.2024 03:47:51", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Gebre otu, dik ve yatık olarak büyüyen çalımsı, dikenli bir bitki çeşididir. Dikenli olması sebebiyle toplanması zordur. İçeriğinde bulunan kalsiyum, potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bu bitki killi toprağı sever ve dağların güneşe bakan yamaçlarını sever. Güneşi seven bir bitkidir. Bitkinin çiçekli tomurcuklarında yüksek miktarda selüloz, protein, fosfor ve demir bulunur. Ülkemizde bol miktarda yetişir. Türkiye'de pek değeri bilinmese de dünyada çok kıymetli olarak kabul edilir. Kendiliğinden yetiştiği için insanlar tarafından bıkılarak adı 'gebere' olarak konulmuştur. Gebre otunun diğer bir adı 'kaparidir'. Bu bitki ilaç yapımında kullanıldığı gibi sofralarımızda salatalarda, turşularda ve balık tariflerinde de kullanılır.

Gebre otu (Kapari) faydaları nelerdir?
Gebre otu kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Gebre otu (Kapari) oldukça faydalı bir bitki olmakla birlikte kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çünkü bunlara dikkat edilmez ise zehirleyici özelliği de vardır. Gebre otunu işlenmiş ya da tablet olarak tüketilmesi gerekir. Toplandıktan kısa bir süre sonra tüketilirse zehirleyici özelliği ortaya çıkar. Gebre otu toplandıktan sonra gölge bir yerde kurutulmalı ve böylelikle zehri alınmalıdır. Gebre otu turşu olarak çok faydalı değildir. Eğer tüketilecek ise reçel olarak tüketilmesi tercih edilmelidir.

" } ] }