{ "title": "Gebere Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/gebere-otu-3362.jpg", "date": "19.01.2024 09:00:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebere otu, yaygın adı kapari olan bu şifalı bitki çalı formunda dik ya da yatık şekilde yetişmektedir. Ülkemizde fazla kıymeti bilinmese de dünyada bir hayli değerli bir bitkidir. Akdeniz iklimi bitkinin daha fazla yetiştiği bölgelerdir. Ancak ülkemizde Karadeniz bölgesi dışında bile doğal olarak yetişir. Gebere otu capparaceae familyasından olup, iklim koşulları uygun olduğu takdirde denizden 1800 metre yüksek bölgelerde de yetişebilir. Çiçeklenmesi iklime göre Mayıs ayından Eylül ayına kadar devam edebilir. Bitkinin toprak isteği potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olan killi ve kalkerli topraklardır. Kendiliğinden yetişebilen bitkinin tohumları da üretilir. Olgunlaşma dönemi olan Ağustos Eylül aylarında meyvelerden elde edilen tohumları Mart sonunda özel fidan yastıklarına dikilir. Ancak fidanlık mutlaka yabani ottan ve mantarlardan korunmalıdır. Bunun için sulama süzgeçle yapılmalı, plastik örtüyle örtülmelidir. Tohumlar 20-25 günde çimlenmekte olup, düzenli şekilde ilaçlanmalı ve sulanmalıdır. Fideler Kasım ayından itibaren dikime hazır hale gelir. İyi bakılırsa yaza kadar bir metreye kadar büyürler. Mayıstan itibaren toplanan tomurcukları, bir kat tuz ya da %20 oranında tuzlu su ve bir kat gebere otu konularak saklanır.

Çiçek tomurcukları vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Boya sanayinde, gıda sanayi, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılır. Konserve yapılarak da değerlendirilen gebere otu, et yemeklerinde, salatalarda, turşu, pizza ve balıkların yanında garnitür olarak tüketilir. Ülkemizde ihracatı da yapılan gebere otu, yeni bir iş sahası haline gelmiştir. Ayrıca kökleri oldukça derin olduğundan, erozyonla mücadelede önemli bir yeri bulunmaktadır. Bitkiden yeterince verim alınabilmesi için, fide ile üretim yapılmalıdır. Doğada yetişenlerin dikilmesi randımanlı olmaz.

Gebere otu faydaları nelerdir?
Gebere otu Uluslararası Kanser Enstitüsü tarafından kanserin önlenmesi amacıyla hazırlanan ekstrakt yapımında kullanılan bitkiler arasında bulunmaktadır. Ülkemizde henüz hak ettiği yeri bulamasa da bitkinin karpuza benzer bezelye kadar olan meyvelerini İspanyollar koruma altına almış ve milli bitkileri olarak ilan etmişlerdir. Gebere otu sayesinde ülke ekonomisi oldukça iyi yerlere gelmiştir. Bu bitkinin tomurcukları, dal uçları ve meyveleri kısaca her yeri değerlendirilmektedir. Aynı zamanda kökleri boya, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılır.

Fidan olarak dikildiğinde oldukça yüksek verimi olan gebere otunun doğada kendiliğinden çimlenmesi ise karıncalar tarafından sağlanır. Özellikle kıraç bölgelerde, tarıma uygun olmayan yerlerde, toprak kayıplarını önlemek amacıyla gebere otu yetiştiriciliğine önem verilmelidir. Bunun yanında ekonomik getirisinin yüksek olması, şifalı özelliğinin bulunması gebere otunun değerini arttırmaktadır. Ülkemizde tüketimi az olsa da uzmanlar daha fazla tüketilmesini önemle belirtmektedir.
" } ] }