{ "title": "Dorak Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Dorak-Otu-83.png", "date": "19.01.2024 06:21:18", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dorak Otu, Kastamonu yöresinde dere otunun tohumu kalmış şekline verilen ad olan dorak otu diğer bölgelerde ise durak, daragotu, börekotu, samot durakotu sakal otu, samuk, tarak otu, tarhanotu, samot ve samut olarak da bilinmektedir. Sulak ve rutubetli bahçelerde yetişen dorak otu, ilkbahar mevsiminden sonbahar mevsiminin kadar vejetasyonu devam eden bir bitkidir. 60 mm ye kadar boylanabilen bu bitkinin yaprak kısımları oldukça hassas ve iplik görünümlü, oldukça ince ve çok parçalıdır. Alt yaprakları ise saplıdır. Toplu, küçük ve sarı renkte olan çiçekleri, şemsiye görünümünü andırır. Tohumları kanatlı olarak bulunur ve elips şeklindedir. Tohumlar kurudukları zaman ortadan ikiye kolaylıkla ayrılabilirler. Kendine has güçlü keskin ve aromatik bir kokuya sahiptir. Ancak bu hoş koku kuruduğu zaman yok olur. Tohumları oldukça lezzetli olan dorak otu eski yıllardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılmıştır ve günümüzde de sağlık açısından oldukça faydalı olması bakımından birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.