{ "title": "Dil Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Dil-Otu-36.jpg", "date": "23.01.2024 04:00:27", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün kökündeki kırmızı madde boyacılık sanayinde kullanılır. Bunlar arasında İtalyan sığır dili ise parklarda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Genel olarak iki sene ömürleri vardır, haziran ve ağustos ayları arasında sarı çok parlak renkte çiçek açar 20-150 cm boylarına erişirler. Daha çok yol kıyılarında ve ekilmemiş arazilerde bulunur. Gövdeleri dikine ve yünümsü kıl kaplıdır. Yapraklar gövdenin hemen alt kısımlarında rozet durumunda dizilmiş olup, yünümsü tüylüdür. Özellikle gövdesinde bulunan yapraklar sapsızdır. Çiçeği gövdenin bitiminde, sık ya da seyrek kalıplarda salkım olarak toplanırlar. Çiçeklerin çanak ve taç yaprakları beşer dilimlidir. Meyveleri küçük yuvarlak şekillerde ve aşırı tohumludur. Çiçekleri yapısında uçucu yağ ve glikozit bulunur. Çiçeği Göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Bazı cinslerinin tohumlarında Sapanın maddesi vardır ve bu madde balıklarda zehirleyici tesir yaratırlar bu nedenle balık avlamada aşırı kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları kullanıldığında terletici, balgam sökücü ve idrar arttırıcı olarak tercih edilmiştir. Türkiye, dil otu çeşitleri bakımından çok zenginliğe sahiptir. Ülkemizde Yaklaşık olarak 200 tür mevcuttur.

Yılan dil Otu Yılan dil otu Mayıs Eylül ayları arasında yetişen çok değişik renkli çiçekler açan otsu bir bitki çeşididir. İsminden de anlaşılacağı gibi, Akrep ve yılan sokmasında suyla kaynatılarak içildiğinden tedavi edici etkisi nedeniyle de yılan dil otu ismini almıştır. Yaprakları genellikle kalp görünümündedir. Yılan dil otu türlerine göre ülkemizde ve Avrupa kıyasında türlü bölgelerde yetişmektedir. Ekilmeyen Tarlalar yol kenarları ve tropikal kesimlerde mayıs ve haziran aylarında olmaktadır. Yılan dil otu iştah açıcı ve hazmı düzenleyen, bir bitkidir.

Diğer İsimleri: Loğusa otu Kabakulak otu, Pipo çiçeği, Kurtluca Zeravent, Karaasma.

Kullanılışı: Yılan dil otunun kökleri kurutularak toz haline getirildikten sonra, suda iyice kaynatıp bal, pekmez ya da şekerle karıştırılarak ya da doğruca bala katıp Macun haline getirip kullanılabilir. Diğer kullanım için lapa olarak da yapılabilir.

Yılan Dil Otu Faydaları Nelerdir?

" } ] }