{ "title": "Dikenli Ot", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Dikenli-Ot-15.jpg", "date": "20.01.2024 03:28:08", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dikenli Ot, Yabani enginar, meryem ana dikeni, diken ucu, diken gözü ve kenger otu olarak da bilinen dikenli ot, kıraç ve dağlık alan bölgelerde ve nemli topraklarda doğal olarak yetişen bir bitkidir. Nisan ve Mayıs ayında büyümeye başlayan sütlü bir bitki olan dikenli ot, papatyagiller familyasından gelir ve 70-80 cm'ye kadar uzayabilen bu bitki dikenli, tüylü ve çok yıllık otsu bir bitkidir. Dikenli ot ilk büyümeye başladığında yeşil renktedir ve dikenli bir şekilde büyür. Bu otun yeşil renkteki dikenleri soyulduğunda ortaya çıkan gövde kısmı yenilebilir. Yaz mevsiminin başlarında rengi sararmaya başladığından itibaren yenmez. Fakat gövde bölümü kopartılır ve kök bölümünden kenger sakızı elde edilir. Dikenli ottan elde edilen kenger sakızı oldukça serttir. Fakat doğal olduğu için çok faydalıdır. Kenger sakızının tadı oldukça güzeldir ve kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Mor renkte çiçek açan bu otun çiçekleri olgunlaştığı zaman tohumlar meydana gelir.

Dikenli ot nasıl kullanılır?

Dikenli otun kökü, çiçekleri ve filizleri toplanarak birçok şekilde kullanılabilir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan dikenli ot çay, kahve, şerbet ve lapa haline getirilerek birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Dikenli otun faydaları nelerdir?
" } ] }