{ "title": "Demir Dikeni Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Demir-Dikeni-Otu-44.jpg", "date": "21.01.2024 06:18:03", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Demir Dikeni Otu, Akdeniz ülkelerinde yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Genellikle bahçelerde yaban ot olarak bilinir. Toprak üzerinde yatık olarak bulunur. Yaprakları birleşik 10-16 yaprakçıklı ve çiçekleri küçük sarı renktedir. Meyveleri 10 mm çapında ve boynuz şeklinde sivri uçlara sahiptir. Demir dikeni otu aynı zamanda çoban çökerten olarak da bilinmektedir. Kurutularak kullanılan bu bitki birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Demir Dikeni Otu Faydaları Nelerdir?

Demir dikeni otu şeker ve damar tıkanıklığına iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır ve düzenli tüketilirse idrar yollarının normale dönmesini sağlar. Böbreklerin daha hızlı çalışmasını sağlar ve böbrek taşına iyi gelir. Böbreklerde bulunan kum, taş gibi yabancı maddelerin kısa sürede atılmasını sağlar. Bunun yanı sıra böbrek ve mesane iltihaplarında oldukça etkilidir. Erkeklerde antrapoz belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca erkeklerde sperm sayısını, hareketliliğini ve verimliliğini arttırır. Demir dikeni otu aynı zamanda erkeklerdeki testosteron seviyesini arttırır. Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişiler kullandığında tansiyon düşmesini sağlar. Vücut direncini arttırdığı için kişiyi hastalıklara karşı korur. Kadınların yumurtlama problemlerinde etkili olduğu görülmüştür. Yoğun spor aktivitesinde bulunan kişilerde kas gücünü ve dayanıklılığı arttırmaktadır. Hormonsal açıdan denge kurarak vücuttaki kıllanma oranını düzenler. İştah arttırıcı özelliği vardır.

Karaciğerde bulunan ödemlerin sökülmesinde etkilidir. Alkol kullanımını aza indirmede de yardımcıdır. Uzun süreli yaşanan ishal sorununu tamamen ortadan kaldırabilir. Tüm bunların yanı sıra afrodizyak ve süt arttırıcı olarak da kullanılabilir.

Demir Dikeni Otu Zararları Nelerdir?

Demir dikeni otu diğer bitkisel tedaviler gibi mutlaka bir Uzman kontrolünde kullanılması gereken bir bitkidir. Tansiyon hastalarının kontrolsüzce tüketmemesi ve dikkatli olmaları önerilir. Ayrıca iştah açıcı özelliği sebebiyle kilo problemi olanların tüketmemesi tavsiye edilir.

" } ] }