{ "title": "Damar Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/damar-otu.jpg", "date": "23.01.2024 03:35:59", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen doğal bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gösteriyor. Damar otu onlarca senedir birey sıhhatini muhafaza etmek, iyileştirme etmek amaçlı tüketiliyor. Her alanda yetişmesi eskiyen bir inanışa yönelik tabiatta o bitkiye durumda olan ihtiyacın fazla miktarda meydana geldiğini gösteriyor.

Bağcı yaprağı ismi ile de malum sinirli otun boyu, 7 santimetre ile 90 santimetre içinde değişiklik gösterebilmektedir. Boş arazi, çam ormanı, bataklıklarda, çayırlarda, tuzlu bölgeler ve deniz kıyılarını seven sinirli ot, su kenarlarında ve 3050 metre yüksekliğe denli yetişmektedir. Sinirli otun çiçekleri, nisan ayıyla ekim ayı arasındaki vakit diliminde açmaktadır. Damar otu Anadolu kısmında yaygın olarak da yetişmektedir. Bitkiyle alakalı çok fazla iş inşa edilmiş ve çeşitli hastalıklara şifa verdiği meydana koyulmuştur. Nisan ayından ekim ayına denli durumda olan dönemde çiçek açmaktadır. Nebat çay olarak da tüketildiği benzeri haricen lapası da kullanılmaktadır.

Damar Otunun Faydaları Nelerdir?
Çay, lapa ve bala katılarak onlarca senedir kullanılmaktadır. Sinirli otun yararlarından istifade etmek amaçlı, harici olarak da sinirli ot, gereken bölgeye sarılabileceği benzeri, çay olarak da kullanılabilmektedir. Sırbistan'da Novi Sad Üniversitesinde de damar otu anti-inflamatuar tesiri incelenmiş. Kalp-damar hastalıkları üzerindeki pozitif etkilerinden ötürü öneri edilmektedir. Bunların dışında inflamasyon önleyici tesirleri de damar otunu çok fazla kıymetli kılmaktadır. İspanya'da Sevilla Üniversitesinde damar otu tümörlü hücreler üzerindeki zehir tesiri incelenmiştir. Geleneksel tıpta tümörlü hücreleri tamir etmekteki yararları meydana çıkarılmıştır. İçeriğindeki flavonoidler, luteolin türevler benzeri etkili maddelerin DNA üzerindeki tahribatı azaltıcı etkilerinden ötürü DNA hasarına ve tümörlü hücrelere karşın kullanılmaktadır. Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde damar otu ananesel tıpta karaciğer hastalıklarına karşın koruma amaçlı tesirleri incelenmiş. Karaciğer üzerinde lipit peroksidasyonunu engellemek ve lipit peroksidasyonunun yarattığı hasardan karaciğeri muhafaza etmek amaçlı kullanılabileceği saptanmıştır. Minimum ve maksimum değerlerini normal düzeylerinde tuttuğu tekrardan deneyler sonucu olarak gözlenmiştir. Enzim düzeylerini düzenleyerek karaciğeri sığınma niteliğine sahiptir. Belçika'da Brussels Üniversitesinde damar otu interferon-Y aktive edici makrofajlar aracılığıyla ur hücrelerini öldürdüğü üst kısmına bir iş inşa edilmiş ve ur hücreleri üzerinde gösterişli meydana geldiği saptanmıştır.

Damar otu (Sinirli otu) Çayı

Bir orta boy kaşık ince kıyılmış sinirli otu bir su bardağı suya ilave ederek iki dk kaynatıp 10 dk denli demleyip içebilirsiniz.

Damar otu Şurubu

İki avuç dolusu yıkanmış ve ince kıyılmış nebat yaprağına iki litre su, 300 gram nöbet şekeri ve 250 gram çiçek balı katılır. Yüksek ateş üzerinde çok kez karıştırılarak, koyu bir sıvı/akışkan elde edene denli kaynatılır. Cam bir şişeye koyularak buzdolabında muhafaza edilir.

" } ] }