{ "title": "Çöven Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Coven-Otu-51.jpg", "date": "21.01.2024 01:51:52", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çöven Otu, (Saponaria officinalis): Beyaz ya da pembe renkli çiçek açan, kök kısmı kalın olan, çok senelik ve 30-80 santimetre boyunda otsu bir bitki türüdür. Çöven otu temizleyici özelliğinden dolayı 'sabun otu' olarak da isimlendirilir. İçindeki en önemli madde ise saponindir. Ayrıca müsilaj, reçine, sabit yağ ve uçucu yağ içermektedir. Çöven otunun karanfilgiller ailesinden olup kullanılmakta olan bir köktür. Köklerinin yanında yaprak kısımlarının da çayı yapılarak kullanılır. Çöven otu temizlik için kullanılmasında ziyade helva yapımında da kullanılmaktadır. Sağlık bakımından kullanımı haricen ya da dahilen kullanılır. Dahili olarak çay şeklinde içilebilir. Bu şifalı otun çayı şu şekilde yapılmaktadır. Tam 10 gram çöven otunu, 1 litre su içinde kaynatın. Elde etmiş olduğunuz çayı sabah ve akşam hiç aksatmadan için. Harici olarak da çöven otunun kullanımı su içine katılarak kullanılır.

Çöven Otu Etkileri ve Faydaları Nelerdir?

İshal ve idrar yapmaktadır. Çöven otu ateş düşürücü, göğüs yumuşatıcı, terletici ve balgam söktürücü etkisi ile özellikle de bronşitte oldukça faydalıdır. Çöven otu, uyuz ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir ve vücudu rahatlatır.

Çöven Otu Nasıl Kullanılır?

Çöven otunun eczacılıkta kökü kullanılır. Ayrıca bitkinin kurutulan yaprakları da kaynatılarak kullanılır. Tedavi etmek amacı ile kullanımın haricinde bitkisel sabun olarak eşya ile elbiselerdeki kir ve yağları çıkarmak içinde kullanılır.

Çöven Otu Faydaları Nelerdir?
" } ] }