{ "title": "Çörek Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/corek-otu.jpg", "date": "21.01.2024 20:32:46", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Çörek otu, her gölge de yetişebilen ve 40 cm boyutları olan otsu bir bitkidir. Çörek otunun siyah görünümlü ufak tanecikleri bitkinin dalların da yetişen tomurcukların içerisindeki tohumlardır. Çörek tohumunun içerisinde birçok vitamin bulunduğu gibi vücuda da fayda olan moleküler ihtiva etmektedir. Bu moleküllerin içeriğinde bulunan nigellon ile thymoquinon bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Aynı zamanda bağışıklık sistemine fayda saplayan birtakım ilaçlar da ham madde olarak kullanılır. Yıllardır çörek otu üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Çörek otunun ana vatanı olarak doğu Akdeniz ile güney Avrupa olarak bilinse de aslında pek çok türü olan çörek otunun en çok tercih edileni Nigellae Sativa da bulunmaktadır. Çörek otunun kapsüllerinin içerisinde yetişen tohumlar olgunlaşma gösterince toplanır ve kurutulur.

Çörek otunun içerisinde %21 protein, %35 bitkisel yağ ve %38 karbonhidrat yer alır. Aynı zamanda sayılamayacak kadar mineraller içerir. Bunlardan birkaçını sayacak olursak eğer Nigellom, palmitik asit, kalsiyum, oleik asit, potasyum, sodyum, fosfor, thymoquinon, magnezyum, çinko, bakır, demir, C vitamini, B vitamini ve A vitamini bulunur.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?
Çörek Otu Zararları Nelerdir?
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek otu, yemeklerde kullanılabileceği gibi pasta ve tatlılara da lezzet vermek için tercih edilebilir. Aynı zamanda şifa edici özelliği olan çörek otu, toz haline getirilip soğuk algınlığı için kullanılabilir. Bunun için toz çörek otunu az miktar bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda protein bulunan çörek otunu her gün bir şeker kaşığı aç karnına tüketebilirsiniz. Yoğurt veya süt ile karıştırıp kullanabilirsiniz. Mide asidi olan kişilerin çörek otunu doğrudan kullanmamaları gerekir. Haftada iki gün yoğurt ile karıştırıp birer şeker kaşığı tüketebilirler.

Zayıflamak isteyen kişilerin her gün aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar önce tüketmeleri önerilir. Bunun için de bir fiske çörek otunu bir tatlı kaşığı yoğurt ile karıştırıp tüketiniz. Yahut bir şeker kaşığı çörek otunu bir su bardağı su ile içebilirsiniz. Kan şekerinde sorun olan kişilerin çörek otu kullanmadan önce uzmana danışmaları önerilir.
" } ] }