{ "title": "Çivit Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/civit-otu.jpg", "date": "21.01.2024 05:49:50", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Çivit otu, 40 ile 90 santimetreye denli uzayabilen, 2 senelik, parlak sarı renk çiçekli ve otsu bir nebattır. Mavi rengarenk bir boyar madde bitkinin yapraklarının fermantasyonu (Mayalandırma) ile elde edilir. Çivit otunun ana vatanı Kafkasya yamaçlarıdır ve uzak doğudan Himalayalar'a denli yayılmıştır. Son zamanlarda Kuzeyindeki Afrika ve Avrupa'da kültürü yapılmaktadır. 30 kadar türü Türkiye'de natürel olarak da yetişmektedir. Ama Türkiye'ye ne vakit geldiği bilinmemektedir.

Çivit otu ilaç olarak da çok önceden beri kullanılmaktadır. Hipokrates bitkiyi çoğu hastalığa karşın kullanmıştır. Dioskorides ve Plinius çivit otuna, isatis ismi alt kısmında koltuk vermiştir. Bingenli Hildegard felçlilere birçok kez çivit otu merheminin kullanılmasını önermektedir. Galen de çivit otunun kan dindirici meydana geldiğini yazmıştır. Mayalı hamurla ekmek yapımında, deri tabakalamakta, peynir yapımında ve alkol/içki mayalanmasında çivit otundan yararlanılmıştır. Çok önceden beri ilaç ve boya maddesi olarak da kullanılan çivit otu, askeri amaçla bile kullanılmıştır. Düşmanın moralini bozmak ve korkutmak amaçlı askerler maviye boyanmıştır. Avrupa'da 1250 senesinden bu yana çivit otu ekilip biçilmeye ve ticareti çok getiri getirmeye başlamıştır. Çivit otu üretiminden ve ticaretinden dik vergiler alınmıştır. Hindistan'da yetişen ve boyama gücü çivit otunun 30 katı olan indigo otu, çivit oturtun değerinin azalmasına neden olmuştur. Boyanın sentetik olarak da elde edilmesiyle kıymetini yitirmiştir.

Çivit Otu'nun Özellikleri Nelerdir?

Çivit Otunun mavi pigmentleri boya ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'de yayılımı sınırlı meydana gelen bu nebat türünün anavatanı Kafkaslardır. Kanseri önleyici özelliği ile öne çıkmaktadır. Brokoliden 65 kat daha çok miktarda kanseri önleyen faktör madde içermektedir.

Çivit Otunun Faydaları Nelerdir?
Çivit otu, Çin tıbbında, acı ve soğuk tabiata sahip, mide ve karaciğer meridyeninden meydana gelen sağlık sorunlarının rehabilitasyonunda kullanılır. Çivit otunun en mühim işlevi, beden sıcaklığını arttırarak kanı toksinlerden temizlemek, dik beden ısısıyla virüs ve mikropları öldürmek ve enfeksiyonları gidermektir.

Geleneksel kullanımda; soğuk algınlığına karşın ve üst solunum yolları enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları ve akciğer enfeksiyonları ve beyin iltihaplarını tedavi ediyor kullanılır. Lösemi ve prostat kanserine karşın ispatlanmış tesirlere sahiptir.

Kullanıldığı diğer hastalıklar
Çivit otunun köklerinden ele geçirilen tozu, deriye lokal olarak da uygulandığında sedef rahatsızlığının rehabilitasyonuna destekçi olabilir. Lenfomanın rehabilitasyonunda ispatlanmış faydalara sahiptir. Çivit otu kan kanseri hücresinin çoğalmasını engelleyerek hastalığın ilerlemesini engeller.

Nasıl Kullanılır?
Uyarı: Gebe olanlarda ve emziren bayanların kullanmaması gereklidir. Bağırsak florasının bozulmasına neden olabileceğinden dik dozda ve uzunca müddetli tüketimi önerilmez.
" } ] }