{ "title": "Çiriş Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/ciris-otu.jpg", "date": "19.01.2024 22:11:27", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Çiriş otu, Latince adı Liliaceae olan ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde karların erimesiyle ortaya çıkan ve Nisan ayıyla birlikte kendini tam anlamıyla gösteren, tatlı ve kendine has bir kokusu olan bir bitkidir. Görünüş itibariyle pırasaya benzemektedir. Çiriş otu, zambakgiller familyasına dahil olan, sarı çiçeği bulunan, rozete benzer yapraklara sahip çok yıllıklı otsu bitkiler grubundadır. Bulunduğu yörede dağ pırasası, gülik, yabani pırasa, gülük, çiviş, kirkiş otu ya da kirgiç otu isimleriyle de anılmaktadır. Çiriş otu sadece yiyecek olarak kullanılmamaktadır. Çiriş otunun kökündeki yumrulardan, ayakkabı sektöründe kullanılan özel yapıştırıcı üretilmektedir.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Çiriş otu, tam bir C vitamini deposudur. Organik olarak yetişmesi de diğer bir artısı olduğundan, tüketen kişilere son derece faydalıdır. Genel faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Çiriş Otu ile Yapılan Bazı Yemek Tarifleri

Zeytinyağlı Çiriş Otu: Malzemeler: 1 kilogram çiriş otu, 2 adet soğan, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı pilavlık bulgur, 1 tatlı kaşığının 2/3'si kadar tuz ve isteğe bağlı olarak karabiber ve pul biber. Yapılışı: Soğanlar küp-küp doğranır ve tencere içerisinde sıvı yağ ile pembe hal alana kadar kavrulur.

Soğanlar istenilen hali aldıktan sonra, salça ilave edilir ve malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine daha önceden hazırlanmış olan doğranmış çiriş otu ilave edilir. Malzemeler biraz daha karıştırılır ve üzerine malzemelerin üzerine az biraz çıkacak şekilde su ilave edilir. Karışım yavaş yavaş karıştırılırken fazla beklemeden bulgur ve tuz da ilave edilir ve kısık ateşte yarım saat boyunca pişmeye bırakılır.

Çiriş Otu Kavurması: Sade, yumurtalı ya da kıymalı olarak hazırlanabilir. 1 kilogram civarındaki çiriş otu güzelce temizlenerek doğranır ve bir tencere içerisinde az miktarda tuz ve su ile pişirilir. 15 dakika kadar haşlanan çiriş otu süzülerek geniş bir kâseye alınır. Kasedeki çiriş otunun üzerine başka bir tavada hazırlanmış olan zeytinyağlı, baharatlı ve salçalı sos eklenerek hafif ateşte güzelce kavrulur. Bu kavrulmuş karışıma dileyen yumurta kırabilir dileyen de kavrulmuş kıyma karıştırarak lezzetini artırabilir.

Bunların dışında çiriş otu böreğin içerisinde tat verici madde olarak ya da salatada yeşillik olarak da kullanılmaktadır.
" } ] }