{ "title": "Ciğer Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/ciger-otu(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:44:57", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Ciğer otu: pulmonaria officinalis Nodangiller familyasından; 10-15 santimetre boyunda çok fazla senelik, otsu tek nebattır. Çiçekleri; önceleri kırmızımsıdır. Sonradan morumsu maviye dönüşür. Gövdesi yüksek ve tüylüdür. İçeriğinde tanen, müsilaj, şekerler, reçine ve sabit yağ vardır. Yaprakları kullanılır.

Ciğer otu nitelikleri

Pulmonaria officinalis 40 -60 santimetre boylarında, kırmızı renkte çiçek açan, otsu tek nebattır. Ciğer otunun çiçekleri zamanla kırmızıdan menekşe rengine döner. Nebat tanen, müsilaj, şekerler, saponin, reçine ve sabit yağ içeren. Bununla birlikte, mineraller bakımından da zengindir. İki cinsi ve tek türü vardır: Hepatica, Marchantia, Pulmonaria.

Hepatica: İki çenekliler sınıfının düğün çiçeğigiller familyasından otsu nebat cinsidir. Dağ lalesi de denir. Çok yıllıktır. Erken çiçek açarlar. Yapraklarını kış mevsiminde korumaktadır. Baltalık ormanlar alt kısmında natürel tek yetişme ortamı bulur. Bahçelerde ve parklarda süs nebatı olarak da yetiştirilir. Yapraklarından karaciğer bozukluklarının rehabilitasyonunda yararlanılır.

Marchantia: Tek eşeyli familyasından nebat cinsi. Tek sap üzerinde yer alan sepet ya da dilimli tepsi biçimindeki üreme organları çok fazla güzeldir. Spor keseleri dişi uzuvların alt kısmında ve çok fazla küçüktür. Tümü bir eşeyli ve yere yapışık olarak da yetişirler.

Pulmonaria officanalis; Hodangiller familyasından 10-15 santimetre boyunda, çok yıllık otsu nebat türüdür. Önceleri kırmızıya çalan çiçekleri gittikçe morumsu maviye dönüşür. Yüksek meydana gelen gövdesi tüylüdür ve 7-8 yaprak taşır. Yaprakları karaciğer hastalıklarına karşın kullanılır. Nebat tanen, şeker, yağ taşır; solunum yöntemlerini açıcı, idrar söktürücü özelliği de vardır.

Yeryüzünün her yanına yayılmış meydana gelen ciğer otları, en fazla tropik bölgelerde yer alır. Bazıları nemli topraklarda ya da ıslak kayaların üzerinde yetişir ve çizgi şeklinde, yassı ve dallanmış tek gövdesi vardır. Bazıları yapraklıdır ve nemli ormanlardaki kayalarda ya da ağaç gövdelerinde yer alır. Tek Takım türlerin görünümü karaciğeri andırdığı amaçlı bu bitkilere ciğer otu denmiştir. Ciğer otları hayat çevrimlerinde hem eşeyli hem eşeysiz olarak da üreyebilmektedir. Ciğer otları vatandaşlar açısından uygun fiyat değeri yoktur; fakat yabancı hayvanlara besin olarak da ağaç kütüklerinin çürümesini kolaylaştırarak ve çok fazla nem tuttuğundan kayaların parçalanıp dağılmasına destekçi olarak da natürel süreçlerde mühim rol oynar.

Faydaları
Ciğer Otu Ne Türlü Kullanılır?

Yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan ardından suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Bu su çay olarak da içilebileceği benzeri haricen basur ve meme çatlaklarıyla hafif yanıklarda kullanışlı.

Tıbbi Tüketimi ve Faydaları Nelerdir?

Öksürüğü teskin edici, göğüs yumuşatıcı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Lekeli Ciğer Otu Ne Türlü Kullanılır: Yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan ardından suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Bu su çay olarak da içilebileceği benzeri haricen basur ve meme çatlaklarıyla hafif yanıklarda kullanışlıdır.

Öksürük için: Yirmi şer gram sinirli ot, keklik otu ve ciğer otu, 10'ar gram meyan kökü, hatmi kökü ada çayı yaprağı ve rezene tohumu, demliğe konur. Üst Kısmına 300-500 ml kaynamış su eklenir. 5-10 dk. Demlenmeye bırakılır. Süzüldükten ardından içilir.
" } ] }