{ "title": "Cibes Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/cibes-otu(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:11:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Cibes otu, Ege bölgesinde bolca yetişen otlardan biridir. Mart ayından itibaren semt pazarlarında, manavlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bazı kişiler bunu lahana patlağı, azman gibi isimlerle bilinir. Turpgiller familyasından olan cibes otu, lahana ve karnabaharın kesilerek toplanmasından sonra toprağın içinde kalan köklerde büyür. Dışarıdan bakıldığında marula benzetebilirsiniz. Egede yaşayanlar mevsiminde bunu sofralarından eksik etmez. Hem ekşili salatası hem de zeytinyağlı yemeğini yaparlar. İştah açıcı, hafif baharatlı ve tatlımsı bir lezzeti vardır.

Cibes otu bağırsakların çalışmasını düzenleyerek, sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan kurtların atılmasına yardımcı olur. Özellikle zayıflamayı isteyenler, kilo kontrolü yapmayı isteyenler bu otu tek başına bile tüketebilir. Oldukça besleyici özellikleri vardır. Sağlıklı bir cilde sahip olmanızı, canlı ve diri görünen bir cilde sahip olmanızı sağlar. Lahana kökünden büyüdüğü için, kanserden koruyucu etkisi de vardır. Bu ot Karadeniz bölgesinde de çok tüketilen kara lahananın kökünden yetişir. Aynı şekilde bu yöre insanları da cibes otunu pek sever. Burada genellikle ota halk arasında cici denir. Eğer kabukları soyulursa, çiğ olarak da tüketilebilir.

Cibes otunun faydaları nelerdir?

Cibes otu, sağlık açısından çeşitli faydaları olan bir bitkidir. İşte cibes otunun bazı potansiyel faydaları:
Bu besleyici otu tanıdıktan sonra, isterseniz güzel bir salata hazırlayalım.

Cibes otu salatası için gerekli malzemeler
Cibes otu salatası nasıl yapılır?

Önce cibes otunu bol suyla yıkayın. Bir süre sirkeli suyun içinde bekletin. Bu arada tencerenin içinde içine az tuz attığınız suyu kaynatın. İçine cibes otunu atarak, yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer otlara göre daha çabuk piştiği için, isterseniz başından ayrılmayın. Pişince suyunu süzerek kevgirin içine alın. İsterseniz buzlu suda şoklayarak, cibes otunun yeşil canlı rengini korumasını sağlayabilirsiniz. Suyu süzülen cibesleri salata tabağının içine alın. Bir kâsenin içinde limon suyunu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ve sızma zeytinyağını iyice çırpın. Bunu cibes otunun üzerine dökerek iyice karıştırın. Daha sonra üzerine birkaç tane zeytinle süsleyerek, ikramınızı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }