{ "title": "Çalba Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/calba-otu-1159.jpg", "date": "20.01.2024 12:33:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çalba otu, sıraca otugiller familyasından, sarı çiçekleri olan bir ot çeşididir. Çiçekler Temmuz ve Ağustos aylarında açar. Sığır kuyruğu otu, sığır otu, kral mumu gibi isimlerle de bilinir. Anavatanı Avrasya olarak bilinir. Ülkemizde Akdeniz, Ege Bölgelerinde yetiştirilir. Sıcak bölgelerde yetişen ot 60-200 santim arasında boylanabilir. Dünyanın neredeyse her yerinde bilinen otun sağlık için faydalarından uzun yıllardır yararlanılmaktadır. Yazın toplanıp güneşte kurutularak kış boyu kullanılabilir. Otun faydalarından yararlanmak için toplama zamanı çok önemlidir. Ot tüm yaz boyunca tüm güneşi almalıdır, yaz sonunda toplanması gerekir.

Çalba Otu Nasıl Kullanılır?

Çalba otu sağlık için birçok alanda faydalıdır. Kullanımı şekli kullanılacak alana göre değişir. Cilt ve saç sağlığı için kullanılacaksa harici kullanım tavsiye edilir. Banyo suyuna çiçekleri eklenebileceği gibi yağı da kullanılabilir. Yara tedavisinde otun lapa kıvamına getirilerek kullanılması gerekir. Ayrıca çalba otu çay şeklinde hazırlanıp kullanıldığında da vücut üzerinde etkili sonuçlar verir. Yağı kulak ağrısı gibi çeşitli ağrılarda kullanılabilir. Kulak ağrısında ağrıyan kulağa bir iki damla damlatmak yeterli olur.

Çalba Otu Çayı

Çalba otu çayından en iyi verimi almak için çay hazırlamakta kullanılacak yaprak ve çiçeklerin zamanında toplanmış olması gerekir. Zamanında toplanıp kurutulan ot ile hazırlanan çaydan günde 3 defa içilebilir.
Hazırlanışı: Demliğe 2,5 su bardağı su eklenip kaynatılır. Kaynayan suya çalba otu ilave edilip demlik ocaktan alınır. 10 dakika kadar dinlendikten sonra içmek için hazır olur.

Çalba Otu Faydaları Nelerdir?
Çalba Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Çalba otu ne kadar faydalı bir ot olsa da diğer bitkilerde de olduğu gibi bazen yan etkilere maruz kalınabilir. Çalba otu bilinçsiz ve aşırı kullanıldığında tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
" } ] }