{ "title": "Beşparmak Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/besparmak-otu-472.jpg", "date": "20.01.2024 06:16:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beşparmak otu, gülgiller familyasından, 40-70 santim boylanabilen, yabani olarak kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Uçucu yağ, nişasta, tormentil kırmızısı, tannik asit gibi çeşitli maddeler içeren otun yaprakları parmak şeklinde olduğu için bu adı almıştır. Saplı çiçekler yaprakların arasından çıkar. Altın sarısı renkte çiçekleri vardır. Temmuz ve Ağustos aylarında yaprak ve kök kısmı toplanıp kurutulduktan sonra sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir. Beşparmak otu yol kenarı ve yeşil alanlarda sıkça yetişir. Genel sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tıpta tedaviye destek olarak alternatif tedavi olarak tercih edilmektedir.

Beşparmak Otu Nasıl Kullanılır?
Beşparmak Otu Zararları Nelerdir?

Beşparmak otunun kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat diğer bitki türlerinde olduğu gibi bilinçsiz ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Aşırı kullanıldığında mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Kök kısmı kurutulduktan sonra en fazla 2 yıl saklanmalıdır. Uzun süre saklanarak kullanıldığında hiçbir faydasından yararlanılamaz. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı ya da zararına dair bir bilgi olmadığından mutlaka hekime danışarak kullanılmalıdır.
" } ] }