Beşparmak otu, gülgiller familyasından, 40-70 santim boylanabilen, yabani olarak kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Uçucu yağ, nişasta, tormentil kırmızısı, tannik asit gibi çeşitli maddeler içeren otun yaprakları parmak şeklinde olduğu için bu adı almıştır. Saplı çiçekler yaprakların arasından çıkar. Altın sarısı renkte çiçekleri vardır. Temmuz ve Ağustos aylarında yaprak ve kök kısmı toplanıp kurutulduktan sonra sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir. Beşparmak otu yol kenarı ve yeşil alanlarda sıkça yetişir. Genel sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tıpta tedaviye destek olarak alternatif tedavi olarak tercih edilmektedir.
Beşparmak Otu Nasıl Kullanılır?
Beşparmak otu çay şeklinde, çiğ olarak ya da haricen kullanılabilir. Çay şeklinde hazırlamak için 50 gr kurutulmuş ot 4 su bardağı suya eklenip 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilir. Gün üç defa aç karnına içilir.
Kaynayan su ile gargara yapılabilir. Hem boğaz ağrısına hem de boğazda oluşan enfeksiyona karşı kullanılabilir.
Çiçek kısmı haşlanıp lapa çekline getirildikten sonra cilt lekeleri için kullanılabilir.
Kök kısmı diş ağrısı için çiğnenebilir.
Beşparmak Otunun Faydaları
İshale karşı iyi gelir. Düzenli olarak kullanıldığında ishal şikâyetini tedavi eder.
Mide problemlerine karşı iyi gelir. Hafif seyreden mide ağrısı için çay şeklinde kullanılabilir. Mide ağrısının yanı sıra mide yanmasına karşıda faydalıdır.
Vücudu kuvvetlendirmek için yararlanılabilecek bir ottur. Günlük yorgunluğu gidermek için çay şeklinde kullanımı tercih edilebilir.
Bademcik ve boğaz iltihabına karşı beşparmak otu alternatif olarak tercih edilebilir.
Diş ağrısına karşı iyi gelir. Dişetlerini güçlendirir. Düzenli aralıklarla kullanımı yapıldığında dişlerde gelişen sararmaları engeller.
Cilt lekeleri için kullanılabilir. Cilt sağlığını destekler. Güneşe bağlı meydana gelen lekelerin yok olmasını sağlar.
Cildi yumuşatıcı etkisi vardır. Günümüzde kozmetik olarak üretilen bazı cilt yumuşatıcıların içinde beşparmak otuna yer verilmektedir.
Ateş düşürücü özelliği vardır.
Kanamayı durdurucu özelliği bulunmaktadır.
Zehirli yılan sokmalarında faydalı bir ottur.
Verem hastalığında alternatif tedavi olarak kullanılabilir.
Yoğun âdet kanamalarında kanamayı azaltıcı etkisi vardır.
Beşparmak otunun kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat diğer bitki türlerinde olduğu gibi bilinçsiz ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Aşırı kullanıldığında mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Kök kısmı kurutulduktan sonra en fazla 2 yıl saklanmalıdır. Uzun süre saklanarak kullanıldığında hiçbir faydasından yararlanılamaz. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı ya da zararına dair bir bilgi olmadığından mutlaka hekime danışarak kullanılmalıdır.