{ "title": "Ban Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Ban-Otu-19.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:07", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Ban Otu, yumuşak tüylü otsu bir bitkidir. Gavur hassası olarak da bilinmektedir. Ban otunun yaprakları yumuşak saplı ya da sapsızdır. Çiçek kısımları kısa saplı ya da sapsız olur. Ban otunun taç yaprak kısımları alt tarafta aynı tüp şeklinde üst tarafta biraz eğri bir şekilde genişlemiş ve yayılır ve tepede tam beş toplu olur. Ban otunun meyvesi çok tohumlu olur bir kapak ile açılarak tohumlarını saçan bir kapsüldür. Ülkemizde tam 6 ban otu çeşidi bilinmektedir. Bu çeşitlerden sadece Hyoscyamus niger (Siyah renkli ban otu) ve H. Muticu (Mısır ban otu) tedavi amaçlı kullanılır. Mısır ban otu ülkemizde en çok Malatya tarafında yetişir. Özellikle de alkaloit endüstri alanı için oldukça önemli bir bitki türüdür. Siyah ban otu hemen, hemen tüm Trakya ile Anadolu'da bulunmaktadır. Ban otu tıbbi amaçlı kullanılır.

Siyah Ban Otu, Eylül ve Mayıs ayları arasında sarımsı renkli çiçekleri açar. Siyah ban otu 30-80 santimetre boyunda, 2 yıllık çok güzel kokulu ve otsu bir bitki türüdür. Siyah ban otunun gövde kısmı dik dallanmış ya da basit yapışkan tüylü olur. Siyah ban otunun yaprak kısımları donuk yeşil renkte kenar kısımları ise girintili olur. Çiçek kısımları ise çok kısa saplı olur. Siyah ban otunun çanak yaprak kısımları ise tüpe biçimde olur üstü kısmı ise damarlı olur. Taç yaprakları huniye benzer kirli sarı renkli, beş parçalı ve mor damarlı olur. Meyve kısımları ise yaprakları tarafından sarılır kapak ile açılan bir kapsüldür. Bu kapsül ise içerisinde gri esmer renkli böbrek ya da oval biçiminde üstünde küçük çubuklar olan çok fazla tohum vardır. Memleketimizde tam altı çeşidi vardır. Hemen, hemen yer yerde, yol ve tarla kenarında olur.

Ban Otu Kullanıldığı Yerler: Ban otunun kullanılan kısmı; tohum kısımları, yaprak kısımları ve kök kısmıdır. Yaprakları bitki çiçekli haldeyken toplanır ve kurutulur. Tohumlar tamamen büyüdükten sonra alınır güneş altında ya da daha iyi olan 40-50 derece fırında kurutulur. Tohumu ve yaprağı özellikle de köklerde alkaloitler yer alır. Oldukça kuvvetli ağrı keser ve uyuşturur. Birtakım müshillerin tesir edilmesi için kullanılır. Çeşitli birçok kremlerin terkibinde kullanılır. Bilinmeden kullanıldığında ise zehirlenmelere yol açar.

" } ] }