{ "title": "Bağa Yaprağı", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/baga-yapragi-3572.jpg", "date": "21.01.2024 03:57:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bağa yaprağı, sinirli ot, pişik otu, çıban otu, ateş yaprağı gibi isimlerle de bilinen bir bitki türüdür. İçerisinde sağlığa faydalı birçok bileşen bulundurur. Dar ve geniş yapraklı olmak üzere bağa yaprağının iki türü bulunmaktadır. 7-90 santim arasında boylanan çeşitleri bulunmaktadır. Her iki türü de sağlık için hemen hemen aynı etkilere sahiptir. Sulak ve nemli yerlerde kendiliğinden yetişme özelliğine sahiptir. Bağa yaprağı sağlık için çay, lapa gibi değişik şekillerde hazırlanıp kullanılabilir.

Bağa Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Bağa yaprağı kullanılacak hastalık türüne göre hazırlanıp kullanılmalıdır. Eğer hastalık dahili olarak tedavi edilecekse bağa otu çayı hazırlanıp kullanılabilir. Ciltte meydana gelen yara ya da kesik gibi durumlarda lapa şeklinde hazırlanabilir. Çay ve lapa haricinde bağa yaprağı pekmezi hazırlanıp önemli hastalıkların iyileştirilmesi için tercih edilebilir.

Bağa Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Bağa yaprağı çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Taze ya da kurutulan bitkinin yaprakları ufak ufak doğranır. Doğranan yapraklar bir fincan kaynar suya eklenir. Bir fincan için bir tatlı kaşığı kullanmak yeterlidir. 5 dakika kadar demlendikten sonra içilebilir. Kabızlık gibi sindirim şikâyetlerini gidermek için gün içinde taze hazırlanarak 3 defa içilebilir.

Bağa Yaprağı Lapası Nasıl Yapılır?

Bağa yaprağı lapası hazırlamak için bitkinin yaprakları güzelce yıkanır. Bir merdane yardımıyla yapraklar iyice ezilir. Lapa özellikle cilt üzerinde oluşan problemler için kullanılır.

Bağa Yaprağı Pekmezi Nasıl Yapılır?

Bağa yaprakları güzelce yıkandıktan sonra merdaneyle lapa olacak şekilde ezilir. İçerisine 250 gr nöbet şekeri, 200 gr bal eklenip en kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır. Hazırlanan pekmez cam kavanozlarda ve buzdolabında saklanır.

Bağa Yaprağı Faydaları Nelerdir?
Bağa Yaprağı Zararları Nelerdir?

Bağa yaprağı sağlık için birçok alanda kullanılan bir bitkidir. İyileştirici özelliği ön planda olan bitkinin sağlığa bilindik bir zararı yoktur. Ancak tansiyon ve diyabet için ilaç kullanan kişiler mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.

" } ] }