Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi olarak görülür. Ayrık otunun özellikle büyük baş hayvanların beslenmesinde önemli yeri vardır. Ayrık otu uzun yıllardır tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Kurutulan bitki kapalı bir şekilde serin bir yerde muhafaza edilir ve tüm yıl boyunca sağlık sorunlarına karşı kullanılır. Raf ömrü uzun bir bitki olduğu için küflenme yaşanmaz. Ayrık otu lif bakımından zengin, tatlı bir yapıya sahiptir. İçeriğinde ayrıca potasyum, silisik asit, şeker, A ve B vitaminleri yer alır.
Ayrık Otunun Faydaları Nelerdir?
Böbrek iltihaplarını tedavi etmek için ayrık otu tavsiye edilen bitkiler arasında yer alır.
Böbreklerde taş ve kum oluşumunu engelleyici etkisi vardır. Ayrıca böbreklerde oluşan taş ve kumun dökülmesini sağlar. Aynı etkiyi mesane kumları üzerinde de sağlar.
Sıcak havalarda harareti keser. Susuzluğu önler.
Kan temizleyici etkisi vardır.
Vücudun dinç kalmasına yardımcı olur.
Erkeklerin çok sık maruz kaldığı prostat için faydalıdır. Prostat büyümesini engeller.
İdrar yolu enfeksiyonuna karşı iyi gelir.
Romatizmaya bağlı gelişen şikâyetlerin hafiflemesini sağlar. Eklem ağrılarını giderir.
Cilt problemlerine karşı iyi gelir. Cildi nemlendirmek için kullanılabilir.
Ayrık otu çayı bel soğukluğuna karşı iyi gelir.
Gut hastalığına karşı faydalıdır.
Ayrık otu çay şeklinde hazırlanıp tüketildiğinde sarılık hastalığına karşı iyi gelir.
Ciltte oluşan yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
Ergenlik döneminde ciltte oluşan sivilcelere karşı faydalıdır.
Nezle, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir.
Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını ağlar. Bu özelliği ile zayıflamak isteyenler bitki çayı şeklinde hazırlayarak tüketebilir. Yağ yakıcı etkisi bulunmaktadır.
Selülitlerden kurtulmak için kullanılabilir.
Mikroplar nedeniyle oluşan yüksek ateşi düşürür.
Gastrite karşı kullanılabilir.
Dalak, rahim, karaciğer sağlığı için faydalıdır.
Ayrık Otu Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş ayrık otu bitkisi suda kaynatılarak çay şeklinde hazırlanıp, tüketilir. Kök kısmı sağlık için en faydalı yeridir. Tat olarak acımtırak bir tada sahiptir. Bitki kaynatıldıktan sonra içerisine bal, limon ya da taze nane yaprakları eklenerek tadı daha hoş bir hale getirilebilir. Bitkinin içeriğinde vücut için zehir etkisi yaratabilecek herhangi bir madde bulunmamaktadır. Dolayısı ile de bilinçli ve dozunda kullanıldığında vücut için yan etkilerin oluşmasına neden olmaz.
1 su bardağı kaynar suyun içine 1 çay kaşığı toz haline getirilmiş ayrık otu eklenerek karıştırılır. Bu şekilde hazırlanan karışım ayrık otu suyudur. Ayrık otu suyu her gün düzenli olarak yemeklerden önce içilebilir.
Ayrık otu çayını hazırlamak için, 20 gr kadar ayrık otu 1 litre suyun içine eklenerek kaynatılır. Güzel bir tat elde etmek için kaynama aşamasında içine limon ilave edilebilir. Hazırlanan ayrık otu sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra birer çay bardağı olacak şekilde içilebilir.