{ "title": "Ayrık Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/ayrik-otu.jpg", "date": "19.01.2024 10:06:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi olarak görülür. Ayrık otunun özellikle büyük baş hayvanların beslenmesinde önemli yeri vardır. Ayrık otu uzun yıllardır tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Kurutulan bitki kapalı bir şekilde serin bir yerde muhafaza edilir ve tüm yıl boyunca sağlık sorunlarına karşı kullanılır. Raf ömrü uzun bir bitki olduğu için küflenme yaşanmaz. Ayrık otu lif bakımından zengin, tatlı bir yapıya sahiptir. İçeriğinde ayrıca potasyum, silisik asit, şeker, A ve B vitaminleri yer alır.

Ayrık Otunun Faydaları Nelerdir?
Ayrık Otu Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş ayrık otu bitkisi suda kaynatılarak çay şeklinde hazırlanıp, tüketilir. Kök kısmı sağlık için en faydalı yeridir. Tat olarak acımtırak bir tada sahiptir. Bitki kaynatıldıktan sonra içerisine bal, limon ya da taze nane yaprakları eklenerek tadı daha hoş bir hale getirilebilir. Bitkinin içeriğinde vücut için zehir etkisi yaratabilecek herhangi bir madde bulunmamaktadır. Dolayısı ile de bilinçli ve dozunda kullanıldığında vücut için yan etkilerin oluşmasına neden olmaz.

1 su bardağı kaynar suyun içine 1 çay kaşığı toz haline getirilmiş ayrık otu eklenerek karıştırılır. Bu şekilde hazırlanan karışım ayrık otu suyudur. Ayrık otu suyu her gün düzenli olarak yemeklerden önce içilebilir.

Ayrık otu çayını hazırlamak için, 20 gr kadar ayrık otu 1 litre suyun içine eklenerek kaynatılır. Güzel bir tat elde etmek için kaynama aşamasında içine limon ilave edilebilir. Hazırlanan ayrık otu sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra birer çay bardağı olacak şekilde içilebilir.
" } ] }