{ "title": "At Kuyruğu Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/At-Kuyrugu-Otu-33.jpg", "date": "21.01.2024 16:26:58", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "At kuyruğu otu 25 - 60 cm yüksekliğinde ve sapının kalınlığı 3 ile 6 mm civarında olan bir bitkidir. Nemli topraklarda ve hendek kıyılarında yetişen, nemli ortamları sevdiği için bataklıklarda da bulunur. Bu bitki 60 cm'ye kadar uzayabilen çok yıllık ve otsu bir bitkidir. İçeriğinde saponin, tanen, silisik asit, alkoloidler ve potasyum içerir. At kuyruğu otunun iğne yaprakları kuruduğu zaman gövdeden kolayca ayrılır. İyice kurutulan bitki hava almayan kaplarda uzun süre saklanabilir.

At kuyruğu otu nasıl kullanılır?

At kuyruğu bitkisinin iğne yaprakları toplandıktan sonra kurutularak kullanılır. İğne yapraklar kurutulduktan sonra ovuşturularak dalından kolayca ayrılabilir. Kaynatılarak çay, gargara ya da haricen kullanılabilir. Çay yapılarak içildiğinde faydalı etkileri görülür. Boğaz ağrısı ve diş eti iltihaplarında kullanılan gargara etkilidir. Aynı zamanda çay olarak kaynatıldıktan sonra hazırlanan su egzama, sivilce, yara çıban ve kıl dibi iltihaplarında kullanılabilir.

At kuyruğu otunun faydaları nelerdir?
At kuyruğu otunun zararları nelerdir?

Herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte kalp ve böbrek hastalıklarına bağlı ödemlerde kullanmadan önce doktora sorulmalıdır.

At kuyruğu otu çay kürü nasıl yapılır?

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış at kuyruğu otunu 1 su bardağı kaynama derecesindeki suya koyup üzeri kapatılarak 15-20 dakika demlenir ve süzülür. Günde 3 ile 4 bardak taze demlenmiş çay aç karnına ve öğün aralarında soğutulmadan içilmelidir.
" } ] }