{ "title": "Aslan Pençesi Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/aslan-pencesi-otu.jpg", "date": "20.01.2024 12:04:53", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Aslan Pençesi Otu, Gülgillerden meydana gelen, ormanlarda yetişen yabani bir bitkidir. Halk arasında pelerin otu, harmani otu, aslan ayağı otu, şebnem otu olarak da bilinmektedir. Aslan pençesinin boyu 50-60 cm'ye kadar boylanabilen, çok senelik, geniş köklü ve sağlam, otsu bir bitkidir. İçinde tanen, selüloz, faktör madde, yağ asitleri, gliko protein ve uçucu yağlar barındıran yararlı bir bitkidir. 5 ve 7 parçalı yapraklara sahiptir ve yaprakları büyüktür. Aslan pençesi çiçekleri küçük ve yeşil biçimde, basit olup, taç yapraksız ve renkleri yeşilimsidir. Eşeysiz üreme ile çoğalırlar. Düz yapraklı aslan pençesi, çiçek açtıktan sonra Mart-Temmuz arası toplanır ve kurutulur. Hem kurak hem nemli toprak sever. Uzun yıllardan beri bitkisel tedavi olarak kullanılan bir bitki olmuştur. 20-60 santime kadar uzayan, dikine büyüyen, dişli yapraklara sahip bir bitki olup kök bölgeden etrafa yayılarak grup şeklinde büyür. Yetiştirilmesi çok kolaydır. Çevrede yabani olarak yer alan bitkinin kökünden çok az güneşli bir yere ekilirse bakıma gereksinim duymadan kendiliğinden yetişerek, ekildiği yerde grup oluşturur. Aslan pençesi Mayıs ve Ekim ayları aralarında kökünden 10 santimetre yukarıdan kesilerek toplanır. Toplanan bitki demetlenip güneşli bir yere asılarak kurutulur. Bitkinin sağlık amaçlı şifa dağıttığı kısmı yaprak ve çiçeklerdir. Bitkinin yaprak ve çiçeklerinden faydalanabilmek için hiçbir zaman güneşte kurutulmaması gerekir. Bitkinin yaprak ve çiçek kısmı gölgede kurutulmalıdır.

Aslan Pençesinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle kadınlar açısından çok yararı olan aslan pençesi, adet düzensizliği gören kadınlarda adetleri düzenler ve adet günlerini kolaylaştırır. Menopoz çağındaki gerginlik, stres, terleme, ruhsal değişkenlik, uykusuzluk, aşırı sinir, sıcak basma ve ruhsal sorunları azaltır. Vücudu güçlendirip kuvvet verir, ateş düşürür ve baş ağrılarını keser. Düz yapraklı aslan pençesinin anne sütü arttırıcı tesiri de vardır. Pek çok kanser çeşidine karşı koruma amaçlı ve önleyicidir. Böbreklerin ve prostatın düzenli çalışmasına destekçi olarak kişiyi rahatlatır. Ağız yaralarında ve boğaz iltihaplarında çok yararlıdır. Kanın pıhtılaşmasında ve yaraların iyileşmesinde hızlandırıcı tesirleri vardır. Sindirim sistemi ve uykusuzluğa iyi gelen düz yapraklı aslan pençesi, kan şekerinin yükselmesini önleyici tesiriyle şeker hastası olan kişiler için de yararlıdır. Göğüs kanseri olma olasılığını minimuma indirir. Prostat kanserini önleyici niteliktedir. Romatizma ağrılarına çok faydalıdır. Lenf bezi kanserine iyi gelir. Bağırsak gazlarını giderir, iştahı açar, mideyi güçlendirir. Yağ yakma özelliğine de sahiptir. Aslan pençesinin yaprak ve sap kısmı birlikte kullanılırsa ishale karşı çok yararlıdır. Bitkinin kabızlık yapan bir tesiri bulunmamaktadır. İshal vakalarında bağırsak hareketlerini yavaşlatıp bağırsağın düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Bilhassa hareketli bağırsak sendromu rahatsızlığı olan kişilerde mucizevi bir etkiye sahiptir. Anemi problemi olan kişiler için gün içinde bir fincan çay olarak içilmesi tavsiye edilir. Erken menopoza maruz kalan kadınlar için faydalı bir bitkidir. Adet düzensizliklerine karşı aslan pençesi yararlıdır. Kadınlık hormonunu düzene koymak için kullanılabilir. Rahimde ortaya çıkan miyom ve miyom kaynaklı meydana gelen ara kanamalara karşı yararlıdır. Tüylenmeye karşı kullanılabilir.

Aslan Pençesi Ne Şekilde Tüketilir?

Aslan pençesinin kullanımı çoğunlukla çayı hazırlanarak içilmesidir. Bunun haricinde yaprak kurutularak da tüketilir. Taze yaprakları salataya eklenerek de tüketilebilir. Aslan pençesinin çiçek ve sapları kurutulduktan sonra kaynatılarak da tüketilebilir. Kaynamakta olan bu içecek çay olarak içilebildiği gibi akne ve yaraları tedavi etmek için, boğaz iltihaplarında gargara olarak da haricen kompres olarak kullanılır. Aslan pençesi çayını tüketirken içimini kolaylaştırmak için rastgele bir tatlandırıcı ya da bir başka madde kesinlikle kullanılmamalıdır. Çayı hazırlarken mutlaka 10 dakikadan fazla demlenmeli ve demleme müddeti dolduktan sonra da süzülerek çiçeklerinden ayrılmalıdır. Yemek yedikten bir saat kadar sonra içilmelidir. Yapılan düz yapraklı olan aslan pençesinden artan kısmı buzdolabında saklamak mümkün ancak en çok 3 gün koruyabilir, 3 günden sonra kullanılmaz. Taze olarak tüketmeye itina gösterin.
" } ] }