{ "title": "Arı Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/ari-otu.jpg", "date": "20.01.2024 04:35:24", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Arı Otu; Çok kaliteli balı olan arı otu bitkisi, iyi bir mera bitkisi olmasıyla birlikte, yeşil gübre bitkisi, tıbbi bitki olarak da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kuzey Amerika bitkisi olan arı otu, Faselya adıyla da bilinir. İklim olarak Kaliforniya sahil bölgelerindeki meralarda, Nevada'nın dağ ve tepe eteklerinde bulunur. Denizden yüksekliği 500 m. Kadar olan bölgelerde ve genellikle taşlık ve kayalık alanlarda yetişmektedir. Çok iyi nektar, polen kaynağı olmasından dolayı Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kaba yem üretiminden ziyade arılar için mera olarak kullanılmaktadır. Arı otunun özel bir toprak isteği yoktur, değişik topraklarda yetişebilir, 60-110 cm'ye kadar uzayabilir, dik bir şekilde uzayan tek yıllık bir bitkidir.

Toprağı, arı otunun tohumlarının çok küçük olması nedeniyle iyi bir tohum yatağının hazırlanmasını gerekmektedir. Drenajına özen gösterilmelidir ve ekimde yanmış çiftlik gübresi ya da 5 er kg saf azot ve fosfor verilmesi faydalı olmaktadır. Ekim zamanı ve doğal yetişme alanları göz önünde alındığında ülkemizde kıyı bölgelerde, ılıman geçen sahil bölgelerinde ve Çukurova'da kışlık olarak ekilen bu bitkinin, kış aylarının soğuk olduğu yerlerde toprak ve hava sıcaklıklarının iyi olduğu ilk zamanda yazlık ekim olarak yapılmalıdır. Kış ayları sert ve soğuk geçen bölgelerde ilkbaharda ekim yapılmalıdır. Ekimi, çiçeklenme süresini arttırmak amacıyla 2 ya da 3 hafta aralıklarla yapmak çiçeklenme süresini uzatabilir. Arı otu suyu seven bir bitki olarak bilinmektedir, sulama yapılarak vejetatif dönemini uzatmak yöntemiyle çiçeklenme süresini arttırmak ve bitkinin tohum olgunluğunu geciktirmek de mümkündür. Ekim biçimi; makine ile ekim ya da elle serpme şeklinde yapılabilir. Sıraya ekimde, sıra arası 20-30 cm arasında olmalıdır. Dekara atılacak tohum ise 1,5-2 kg olup 1-2 cm derine dikilmelidir. Elle serpme yönteminde daha fazla tohuma ihtiyaç duyulabilir. Bu otun kullanım amacı, genelde nektar ve polen kaynağı olan arı otu yem olarak da kullanılabilmektedir.

Bu bitki tohum amaçlı yetiştirilince, yabancı otlarla mücadele, temiz tohumun elde edilmesi için şarttır. Bu şekilde, tarlanın tekrar bu amaç ile gelecek sene kullanılması ile de yabancı otların istilasından korunmuş olunur. Bakım işleri tam olarak yerine getirildiğinde, tohumlar toplanmadan aynı yeri gelecek sene tekrar kullanmak da mümkün olabilir.
" } ] }