{ "title": "Arı Otu Tohumu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Ari-Otu-Tohumu-59.jpg", "date": "23.01.2024 04:26:38", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Arı otu tohumu, Çok kaliteli balı olan bu tohumun, iyi bir mera tohumu olmasının yanında, yeşil gübre otu ve tıbbi bitki olarak da yetiştirilir. Arı otunun tohumları küçük olduğu için tekstür ve drenaja dikkat edilmelidir. Ekimle birlikte, yanmış çiftlik gübresi veya toprak tahlili sonrası hesaplanarak Ekimde 6 kg saf azot (N) ve 4 kg fosfor (P2O5) i verimi artırmaktadır. Kışları sert geçen bölgelerimizde ilkbaharda ekimi yapılmalıdır. Çiçeklenme süresini artırmak amacıyla; ekimi birkaç defada yapmak ve sulama yapılıp vegetatif dönemi uzatarak tohum oluşumunu geciktirmek mümkündür. Sıraya ekimde, sıra arası 25-30 cm arasındadır. Dekara atılacak tohum 1,5–2 kg olup 2-3 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle serpme de daha fazla tohum kullanılmaktadır. Ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla birkaç defada 3 hafta aralıklarla yapmak mümkündür. Böylelikle farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyodu uzatılabilmektedir.

Arı otu tohumu ekim zamanı

Senede 3 defa ekim yapılması tavsiye edilmektedir.

1. Ekim, ilkbaharda.

2. Ekim, Haziran-Temmuz.

3. Ekim, sonbaharda.

İlkbaharda ve doğada çiçeklenmenin bitmesinden önce yani Haziran-Temmuz aylarında ekimi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında bal üretimi olarak ve hayvancılıkta yem bitkisi olarak kullanılır. 70-100 cm boylanma yapar. Arı otu tohumu yıllık bitkidir. Toprak seçiciliği yok, her tür toprakta yetiştirilebilir. Ilıman iklimlerde sonbahar, sert iklimlerde ise yaz aylarında ekimi yapılmalıdır.

Arı otu tohumu ekiminden önce toprak iyi bir şekilde sürülmeli daha sonra tapan (Sürgü) ile sıkıştırılmalı. Toprak işlemi yapıldıktan sonra dekara 25-30 kg taban gübresi atılmalıdır. Gübreden sonra dekara 1,5-2 kg arı otu tohumu serpilir ve son olarak sürgü ile tohum üzerleri kapatılmalıdır. Mevsim yağışları eğer yeterli ise sulama ihtiyacı olmaz fakat yağış olmadığı takdirde sulama gerekmektedir. Arı otu 2,5 ay boyunca çiçekli kalmalı. Çiçeklerden daha uzun bir süre faydalanmak için ekim 15-20 günlük periyotlarda ekilebilir. 2 dekar ekimi yapılan arı otu tohumu 4 koloni arıyı besler.100-140 kg değeri yüksek bal üretmektedir. Arı otunda çiçekler açık mor renktedir. Arı kolonisinin gücüne göre iyi bir sezonda koloni başına 5-10 kg arı otu balı hasat edilebilir, dekara bal verimi 50-100 kg arasında olmaktadır. Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500-600 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda Eylül-Kasım ayları arasında ekilebilir. Karadeniz Bölgesinde ise Ocak ayı sonunda ekilen arı otu tohumu, Mayıs ayı ortasından itibaren çiçeklenmeye başlar. Ülkemizde yapılan arı otu yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalık ve zararlıya karşı ilaçlama yapılmasına gereksinim duyulmamaktadır.
" } ] }