{ "title": "Ardıç Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Ardic-Otu-17.jpg", "date": "21.01.2024 11:38:50", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
Ardıç Otu: Kozalakgiller familyasına ait olan ardıç iki ile beş metre arası uzunlukta bir ağaçtır. Yaprakları incedir. Uzun, sivri ve güzel kokuludur. Meyveleri siyahımsı parlak kozalak şeklindedir. Meyvelerinde ardıç tohumu da denilebilir. Kasım ve aralık aylarında toplanır ve kurutulur. Birden fazla çeşidi vardır. Ovalarda, dağlarda, yaylalarda yetişen ağaçtır. Ağacın dallarından ve meyvelerinden yararlanılır. Şifa olarak tıbbi kullanılır. Ardıç ağacı 600 yıl yaşayabilir. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, glikoz, acı madde ve sakaroz içermektedir. C vitamini açısından çok zengindir. Ardıç ağacı tohumlarını yere döktükten sonra bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe pek bir işe yaramaz. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç tohumları kabukları açılır. Ardıç kuşu yani karatavuk dışkısı ile toprağa karışan tohumlar tutmaktadır. Türkiye'de yetiştiği yerler. Orta Anadolu ve Akdeniz bölgesidir. Kışın yapraklarını dökmez daima yeşil bir ağaçtır. Yaprakları küçük ve pulsudur ya da iğne şeklinde olup 2 cm uzunluktadır. Bir evcikli ya da iki evcikli bitkidir. Ardıç yemişi diye bilinen kozalaklar dişi ağaçlar üzerinde bulunur. Ardıç türleri kozalakların büyüklüğüne, kozalağın içinde bulunan tohum sayısına ve rengine göre ayırt edilir. Odunu yumuşak ve dayanıklıdır. Kurşun kalem yapımında kullanılır. Türkiye'de ardıç otu 8 türü olarak vardır.

Ardıç Otu Nasıl Kullanılır: Ardıç tohumu kurutulup yenilebilecek gibi toz haline getirilerek kaynatmadan suya karıştırılarak kullanılır. Ardıç tohumu dışında, ardıcın odunu ve dallarından elde edilen katran kullanılır. Odunundan kalem yapılır. Dallarından elden edilen katran ile egzama ve uyuz gibi cilt hastalıklarında kullanılır. Tıbbi açıdan önemlidir ardıç otu.

Ardıç Otu Faydaları: Kansızlığı iyi gelir.
" } ] }