{ "title": "Andız Otu Kökü", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Andiz-Otu-Koku-25.jpg", "date": "21.01.2024 03:38:30", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Andız otu kökü, birçok kişi tarafından duyulmamış bitkilerden biridir. Genellikle kök kısmı kullanılan bu ot, bazı insanlar tarafından ot kısmı da kullanılabilmektedir. Bu ota genellikle andız otu denilmektedir. Bu nedenle isminin sonundaki kök adının birçok kişi tarafından kullanılmadığını söyleyebiliriz. Bu ot, diğer bitkilerde olduğu gibi insanlar tarafından çoğu zaman sağlık açısından kullanılmaktadır. Fakat bunların dışında bazı insanlar andız otu kökü bitkisini tüketmeyi alışkanlık haline getirerek zevk için bu çayı tüketmektedir. Andız otu ökü, fiziksel olarak yaklaşık 2 metreye kadar uzayan ve genellikle yumuşak yapraklı bir bitkidir. Bazen toprak verimine bağlı olarak bu ot, kısa kalabilir ya da yaprakları kuruyarak sertleşebilir. Andız otu bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Bu nedenle bir sefer yetiştirildiğinde diğer mevsimlerde de bu kök kendiliğinden yetişecektir. Bu duruma bağlı olarak sulak ve daha ok rutubetli ortamları severler. Eğer andız otu kökü böyle bir iklimde yetiştirilirse herhangi bir bakıma gerek kalmadan kendiliğinden her sene oluşacaktır. Andız otu kökü, her ne kadar faydalı olsa bile birçok zaman insanlar tarafından tadı nedeniyle tüketilmemektedir. Çünkü andız otunun tadı oldukça acıdır. Bu nedenle içerisine bal, reçel ve buna benzer maddelerle tatlandırılabilir.