{ "title": "Altınbaşak Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Altinbasak-Otu-88.jpg", "date": "20.01.2024 00:22:02", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Altınbaşak otu, çoğunlukla 30-40 cm boylarında olan bir bitkidir. Ancak 1 metreye kadar uzayabilen altınbaşak otuda mevcuttur. Altınbaşak otu otsu bir bitkidir. Bu bitkinin çiçeklerinin rengi altın sarısı olduğu için bu ismi almıştır. Altınbaşak otunun halk arasında bilinen diğer isimleri yahudi otu, dalak otu, mayasıl otu ve altınasadır. Altınbaşak otu çukur yerlerde, orman kıyılarında ve rutubetli ortamlarda yetişmektedir. Altınbaşak otu tüylü bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri yıldıza benzer iken temmuz ve ekim ayları arasında toplanmaktadır. Altınbaşak otunun içeriğinde P vitamini, C vitamini, karotin, tanen, kumarin, eterli uçucu yağlar, flavonlar ve saponinler bulunmaktadır. Altınbaşak otu son zamanlarda arıcılıkta da kullanılmaktadır. Altınbaşak otu kurutulduktan sonra özelliğini kaybetmemesi için ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir.

Altınbaşak Otu Faydaları Nelerdir?

Altınbaşak otu çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ayrıca idrar yollarında oluşan enfeksiyonlarda ve idrar yollarındaki taş ve kumun düşmesinde de etkili olan bir ottur. Altınbaşak otu böbrek ve mesane hastalıklarına da iyi gelen bir bitkidir. Bununla birlikte romatizma, varis ve eklem hastalıklarına da iyi gelmektedir. Altınbaşak otu mide ve bağırsak gazlarının giderilmesini sağlamaktadır. Ayrıca mide bulantısını da önlemektedir. Altınbaşak otu vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesini kolaylaştırır iken aynı zamanda iyileşme sürecinin hızlanmasını da sağlamaktadır. Altınbaşak otu antiseptik özelliğe sahip olan bir bitkidir. Altınbaşak otunun çayını psikolojik rahatsızlığı olan bireyler de tüketebilir. Bu ot çocukların idrar tutamama, uyku halinde iken yatak ıslatma gibi problemlerinde de etkili olan bir bitkidir. Altınbaşak otunun çay olarak tüketilmesi varis problemlerine, âdet kanamalarına, adet sancılarına, egzama ve eklem romatizması gibi şikâyetlerde çok etkili olmaktadır.

Altınbaşak otu çiçeklendiği zaman toplanmaktadır. Toplanıldıktan sonra da kurutulmaktadır. Kurutulmuş olan altınbaşak otu toz haline getirilerek vücutta meydana gelen yaraların üzerine koyulur. Böylelikle yaraların iyileşmesi hem kolaylaşır hem de hızlanır. Altınbaşak otundan boya meydana getirmek için de yararlanılmaktadır. Bu bitkiden yün ve pamuklara renk vermek için faydalanılmaktadır. Toz haline getirilen altınbaşak otu su ile karıştırılarak macun haline getirilip bu macun ile eklem ağrısı olan bölgelere masaj yapılabilir. Yine elde edilen bu macun eklem yerlerine merhem olarak da sürülebilir. Altınbaşak otu da tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi mutlaka doktor kontrolünde tüketilmelidir. Aşırıya kaçmamaya, çok fazla dozda tüketmemeye dikkat edilmelidir. Altınbaşak otunu böbrek iltihabı olan hastaların kullanması çok tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu ot iltihabı birden çözeceği için bireyin vücudunda kaşıntı olmasına sebep olabilir.

Altınbaşak Otu Çayı Nasıl Yapılır?

1 bardak kaynamış olan su içerisine 1 tatlı kaşığı altınbaşakotu ilave edilip yaklaşık 10 dakikaya yakın demlenmesi için beklenilmelidir. Sıcak olarak içilmesine dikkat edilmelidir.
" } ] }