{ "title": "Alıç Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Alic-Otu-79.jpg", "date": "21.01.2024 05:46:41", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Alıç otu, Eski yıllardan itibaren doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan alıç otu, dağlık ve kırsal bölgelerde çalı aralarında veya ormanlık alanlarda doğal olarak yetişir. Eski muşmula ve yemişen otu olarak da bilinen bu ot, çiçekli ve meyvelidir ve 10 metre uzunluğa kadar ulaşabilir. Pembe veya beyaz çiçek açan ve meyveleri yenilebilen bu ot aynı zamanda evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Alıç otunun yaprakları ve meyveleri birçok hastalık açısından oldukça faydalıdır. Halk arasında kullanımı oldukça yaygındır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini, tanen, flovon türevleri, triperten türevleri, procyanidin ve oligomerler içeeren bu şifalı ot ülkemizde Güney ve Batı Anadolu Bölgesinde oldukça sık yetişir. Meyveleri 6-10 mm büyüklüğünde kırmızı renge sahiptir. Biraz eşkimsi tada sahip olan meyveleri yenilebilir. Olgunluğa ulaştığında koyu kırmızı ve sarı renge dönüşen meyveleri çok lezzetlidir.