{ "title": "Ağrı Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Agri-Otu-49.gif", "date": "19.01.2024 19:09:38", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Ağrı Otu; koyun otu, kızılyaprak, fıtık otu, kasık otu da denilmektedir. Ağrı otu bitkisi, orman kenarlarında yetişir, çalılık alanları, yol kenarlarını sever. Ağrı otu bitkisi, alkali toprakta daha iyi yetişmektedir ve bitkisi kullanılmaktadır. Ağrı otu gülgiller ailesine mensup bir bitkidir. Ağrı otu bitkisinin, boyu yirmi ile yüz yirmi santimetre arasındadır. Ağrı otunun toprak üstünde kalan kısmında, tanen, glikozitler, nikotinik asit, şahsilik asitler, uçucu yağ, B ve K vitamini bulunmaktadır. Ağrı otu bitkisinin, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ağrı otu bitkisi, uygun şartlarda kurutulup ağzı kapalı cam bir kavanoza saklanabilir. Ağrı otunu, serin ve kuru bir ortamda saklamak gerekmektedir. Ağrı otunun, bir yıl ömrü vardır. Ağrı otunun, anavatanı İngiltere'dir. Amerika, Kuzey Avrupa ve Kanada'da doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde hemen her bölgemizde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Ağrı otunun, koyu yeşil yaprakları vardır. Ağrı otunun, uzun dalları üzerine küçük sarı çiçekler açmaktadır ve otsu bir bitkidir. Ağrı otunun tohumları kalın olduğu için filizlenmesini için soğuk havaya ihtiyaç duyar. Ağrı otunun, meyveleri çengeli andırır. Ağrı otunun, tadı acımtıraktır.

Ağrı Otu Kullanım Şekli; Ağrı otunun, çayı ve ekstresi yapılarak faydalanılabilir.

Ağrı Otu Faydaları Nelerdir?

Boğaz ve ağız enfeksiyonuna iyi gelmektedir. Faranjit ve anjine iyi gelir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Merhem yapılarak çıbanlara sürülebilir. Akciğer büyümesini engeller. Kansızlık ve Romatizmaya iyi gelir. Mesane hastalıklarına karşı kullanılabilir. Yara iyileşmesini hızlandırır. Kanamayı durdurur. Aşırı şekilde olan âdet kanamalarını önler. İshali keser. Karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir. Sesi açar. Kalp büyümesini engeller. Varise karşı kullanılabilir. Böbrek ve mesane hastalıklarına iyi gelmektedir. Vajinal akıntıya iyi gelir. Kuru öksürüğü ve göz nezlesini iyileştirir. Sindirim sistemine iyi gelir. İdrar söktürmeye yaramaktadır.

Ağrı Otu, ezilerek lapa haline getirilerek kullanılabilmektedir. Çayı hazırlanıp içilebilir. Banyo suyuna katılarak da kullanılabilmektedir. Çayı günde 3 bardak içilebilir. Merhemi hazırlanıp günde 3 kez varis ve baldırlardaki çıbanlara sürülebilir.
" } ] }