{ "title": "Ada Soğanı", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Ada-Sogani-61.jpg", "date": "21.01.2024 22:25:23", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "Ada Soğanı, zambakgillerden bir bitki çeşididir. Uzun şeritli yaprakları yeşil ve beyaz yaprakları ilgi çekicidir. Soğan kısmı yapraklarının altındadır. Soğan 2 kilogram kadardır ve acı zehirlidir. Tazeyken kullanılan ada soğanı zehirlenmeye yol açar. Bu yüzden ada soğanı tazeyken kullanılmamalıdır. Ada soğanı 50-150 cm arasındadır. Yaprakları uzun sivridir. Mızrağa benzer. Soğanın orta kısmı dilimlenir kurutulur ve dövülerek toz haline getirilir. Ada soğanı yurdumuzda Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişir.

Ada Soğanı Faydaları Nelerdir?
Ada Soğanı Kullanımı

Ada soğanın kökü topraktan çıkarıldıktan sonra hamur ile sıvanarak tandır veya fırında pişirilir. Kabuğu soyularak bir ağaç bıçakla iki parçaya bölünür. Daha sonra gölgede kurutulur. Ondan sonra dövülerek toz haline getirilir. Balla karıştırılarak ağrıyan yere sürüldüğünde iyi gelir. Bir diğer kullanımı ise bir miktar su ve biraz ada soğanı ile hamur pişirilerek kaşıkla yutulursa nefes darlığına yorgunluğa dalak ağrısına siyatiğe ayak ağrılarına iyi gelir. Ada soğanının saçakları sirke ile dövülerek elde edilen bu karışım hamamda cüzam yaralarına sürülürse yaraları geçirir. Tohumları dövülüp balla yenerse sindirim düzene sokar. Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Ada soğanı kaynatılıp suyu içilirse mideye mesane taşlarını eritmeye rahim ağrısına dalak şişmesine boğaz ağrısına öksürüğe iyi gelir. Suyu kulağa damlatılırsa işitmeyi güçlendirir. Balgamı söktürür. Kökü iç yaralarına sıtma hastalığına iyi gelir.

Ada Soğanı Zararları Nelerdir?

Ada soğanını taze tüketmek oldukça tehlikeli hatta öldürücü olabilir. 7.5 gram yendiği takdirde hayatı tehlikeye sokar dikkatli olunmalıdır. Daha az miktarlarda ise zehirlenmelere bulantıya, kusmaya ve ishale neden olabilir. Doktor kontrolünde kullanmakta fayda vardır.

" } ] }