{ "title": "Acı Yavşan Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Aci-Yavsan-Otu-56.jpg", "date": "21.01.2024 11:57:56", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anadolu, Güney Anadolu ve İç Anadolu'da doğal olarak yetişmektedir. Uzun yıllar dayanabilen otsu bir itkidir. Boyları 120 santim kadar olup, ince tüylerle kaplanmış gövdesi kabarıktır ve çizgili olup gri yeşil renklidir. Kendine has bir kokusu ve aroması olup, oldukça acı bir tadı bulunmaktadır. Acı yavşan otunun çiçekleri solduktan sonra yaz sonunda ya da sonbaharın başında toplanarak gölgede ve havadar yerlerde kurutulmalıdır.

Acı yavşan otu faydaları nelerdir?
Acı yavşan otu kullanımı; iyice kurutulmuş olan acı yavşan otu, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine atılarak yaklaşık 10 dakika demlenir ve daha sonra süzülerek içilir. Günde bir su bardağı içilebilir ve üç haftadan daha uzun bir süre içilmemelidir. 3 haftalık kullanımdan sonra bir müddet ara verilerek daha sonra tekrar başlanabilir.

Acı yavşan otu zararları; hamile bayanların kesinlikle kullanmamaları gerekir. Kişilerde aşırı tüketim yapılmadığı sürece herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
" } ] }