Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sudan Otu

Sudan Otu

Sudan Otu, Her toprak cinsinde yetiştirilebildiği gibi tınlı ve kumlu olan drenajı iyi topraklarda da harika bir gelişim gösterir. Orta derecede asit ve nötr karakterli topraklarda oldukça iyi oluşur. Ekim vakitti, çoğunlukla sıcak olan yerlerde 2. Ürün şeklinde ekimi yapılan sorghum sudan otu, mayıs ayı sonundan temmuz ayı ortalarına değin ekimi yapılabilir. Ege bölgesinde yapılan bir araştırma neticesinde haziran ayı ortalarında ekimi yapılan sorghum sudan otu en yüksek olan verim performansına ulaşmıştır. Daha soğuk olan yerlerde ise Nisan ayı başlarından mayıs ayı sonuna değin ekimi yapılabilir.

Gübre isteği, dekara 25 kilo gram Azot, 10 kilo gram Fosfor, 10 kilo gram Potasyum önerilir. Bu oranlar tarlanın organik madde oranı, bünyesi ve sulama oranına göre farklılaşabilir. Azotun yarısı ekim öncesi diğer yarısı ise bitki boyu 35 ve 40 santime ulaştığı zaman verilmelidir. Sulamanın yetersiz olduğu zamanlarda azotlu gübreleme azaltılmalıdır. Tarla hazırlığı, başarılı olan bir ekim için, toprağın fiziksel olan yapısının düzeltilmesi ve toprak yüzeyinin iyi bir şekilde ufalanması gerekir. Bu sebeple de toprak rutubeti yüksek olduğu zamanda toprak işleme yapılmamalıdır. Hafif bünyeli olan topraklarda diskaro ve tırmık ile toprak yüzeyi iyi bir şeklide ufalanmalıdır. Ağır bünyeli olan topraklarda ise rotovatör, rototiller şeklindeki aletler ile ekim yatağı iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Tarla fazla gevşek olmamalıdır.

Ekimi, otlatma ve yeşil gübre maksatlı olan ekimlerde sıra arası 60 ve 70 santim, sıra üzeri mesafe 6 ve 7 santim, yaklaşık tohum sarfiyatı ise 2,5 ve 3 kilo gram civarında olmalıdır. Yeşil ot ve kuru ot maksatlı olan ekimlerde ise sıra arası 45 santim, sıra üzeri olan mesafe ise 5 ve 6 santim, tohum sarfiyatı yaklaşık 3 ve 5 kilo gram kadar olmalıdır. Bu sıklıklar sınırlı olan sulama ve yetiştirme periyodu boyunca az yağış alan yerler için geçerlidir. Sulamanın yeterli olduğu ya da yağışın çok olduğu bölgelerde Ekim sıklığı yükselebilir. Şayet ekim serpme şeklinde yapılacak ise kullanılacak tohum oranı %50 miktarında yükseltilebilir.

Bakımı ve yetiştiriciliği, sulama verimi büyük oranda yükselecektir. En az, her biçimin ardından 1 kez sulaması yapılmalıdır. Mümkün olduğu zamanlarda biçimin ardından 25 kilo gram Amonyum nitrat atılarak sulama yapılabilir. Kuraklığa yüksek derecede toleranslıdır. Ancak yüksek ot verimi ve kalitesi açısından sulanmalıdır. Sorghum sudan otu melezi, sorghum'dan daha yüksek olan ot verimine sahip, beslenme bakımından sudan otundan daha kalitelidir. Aynı vakitte daha hızlı olan bir gelişim göstermekte, ekiminden 40 ve 45 günün ardından biçilmesine gelebilmektedir. Biçimleri en iyi 100 ve 120 cm boylandığı zaman yapılmalıdır ve en az 5 santim anız bırakılmalıdır. Biçim vakti geçtiği zaman otun besin değeri düşmektedir. Sindirilebilmesi azalmaktadır. Her biçim için 1,5 ve 2 ton yeşil ot verebilmektedir.

Önemli olan uyarılar ise bütün sorghum sudan otları belli koşullarda özellikle genç bitkilerde prussic asit geliştirir. Otlatmadan önce minimum olan bitki boyu 70 santim olmalıdır. Eğer genç zamanda biçilip hayvanlara verilecek ise biçilmesinin ardından yerde 4 ve 5 saat kadar bekletilmelidir. Kuraklık görmüş olan bitkilerin yeniden gelişmesi için beklenmelidir. Dondan zarar görmüş olan bitkiler kuruyuncaya değin ya da 72 saat kadar beklenmelidir. Yüksek dozda azotlu gübre, yetersiz olan sulama ya da yağış, asitli topraklar, toprakta fosfor eksikliği ve düşük sıcaklık prussic asit oranının yükselmesine sebep olacaktır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 16:07:11
Sudan Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sudan Otu Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Sudan Otu"
Bizin goyde buğu bizim eşşek yiridi. Çok geçmedi ildı hayvancaaz.
Goylü . 23.04.2018
CEVAP YAZ
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum'dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bö...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Bat...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava cıva otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımında h...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024